Joi, 28 martie 2024 - 7:24:35
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat proiectul privind darea în plată a bunurilor imobile


25 noiembrie 2015

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat marţi raport favorabil proiectului de lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite.

Proiectul a fost susţinut de toţi membrii comisiei, de la toate partidele parlamentare şi urmează să fie supus votului plenului Camerei Deputaţilor care este for legislativ decizional în acest caz.

Proiectul de lege prevede că debitorul are dreptul să stingă creditul ipotecar prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, fără a mai plăti altceva.

Condiţiile care trebuie îndeplinite pentru stingerea în acest mod a datoriilor sunt: între părţi s-a încheiat un contract de credit, iar bunul oferit în plată este un bun imobil ipotecat în favoarea creditorului în vederea garantării executării obligaţiilor asumate prin contractul de credit.

Iniţiatorul proiectului de lege, deputatul PNL Daniel Zamfir, a declarat că proiectul vine în ajutorul celor 800.000 de familii care nu mai pot să-şi plătească ratele la bancă pentru că salariile lor sunt mai mici decât erau când au contractat creditele.

"Astăzi, în România, există 800.000 de familii care nu îşi mai pot plăti ratele la bancă. Prin această lege reuşesc să fac ca aceste familii să nu devină cazuri sociale. În situaţia în care unul din trei români nu mai poate plăti creditele la bancă, vorbim despre o problemă a sistemului bancar, o problemă pe care trebuie să o rezolvăm de urgenţă", a precizat Zamfir.

Potrivit expunerii de motive, acest proiect, care transpune prevederile Directivei 17/2014 a Parlamentului European, îşi propune să creeze un mecanism prin intermediul căruia predarea de către debitor a imobilului aflat în proprietatea sa, ca urmare a acordării unui credit, să stingă integral obligaţia acestuia.

"Darea în plată reprezintă o soluţie echitabilă atât pentru debitor, cât şi pentru creditor care la momentul acordării creditului a apreciat că imobilul adus ca garanţie acoperă valoarea acordată", mai indică expunerea de motive.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro