Joi, 25 aprilie 2024 - 10:28:00
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Încă două produse tradiţionale româneşti, protejate în UE


15 decembrie 2015

România va avea încă două produse tradiţionale protejate în Uniunea Europeană, salamul de Sibiu şi telemeaua de Ibăneşti, care sunt "ca şi recunoscute" de Comisia Europeană drept "produs cu indicaţie geografică", a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

În acest moment, România are un singur produs cu indicaţie geografică protejată, magiunul din prune de Topoloveni.

"Mai avem două ca şi recunoscute, pe lângă magiunul din prune Topoloveni, respectiv telemeaua de Ibăneşti şi salamul de Sibiu. Vreau să dau un suflu nou direcţiei de industrie alimentară, să meargă în ţară, să informeze oamenii, să le explice ce trebuie făcut, să fie proactivi, nu să vină producătorii la noi ca să afle ce trebuie făcut pentru a proteja un produs" - a declarat Irimescu, într-un interviu acordat Agerpres.

Anterior, Achim Irimescu a declarat că România intenţionează să înregistreze şi kurtoskalacs - celebrul cozonac secuiesc - drept produs tradiţional românesc cu indicaţie geografică protejată în Uniunea Europeană. Potrivit acestuia, autorităţile de la Budapesta şi-au şi exprimat acordul.

Înregistrarea unui produs tradiţional de către o ţară oferă o oportunitate pentru producătorii din statul respectiv. Astfel, pe tot cuprinsul Uniunii Europene şi al statelor cu care UE are acorduri de liber schimb cu clauze prevăzute în acest sens, persoanele autorizate să folosească o indicaţie geografică pentru anumite produse au dreptul să o folosească în circuitul comercial, în documente însoţitoare, reclame, prospecte şi pot să aplice menţiunea "indicaţie geografică înregistrată".


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro