Joi, 18 aprilie 2024 - 5:20:01
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Românii vor avea parte de o nouă scumpire a gazelor


11 ianuarie 2016

Preţul gazului rusesc pentru România scade constant până la niveluri apropiate de cele ale gazului de producţie internă pentru populaţie. Din 1 iulie, calendarul de liberalizare al pieţei pentru casnici ar putea fi declarat scadent anticipat şi nu vor mai exista cele trei scumpiri, de 14% cumulat, până în 2018, aşa cum prevedea calendarul original convenit cu FMI.

„Există o firmă care aduce gaze de la ruşi cu 175 de dolari pe mia de metri cubi”, a spus preşedintele ANRE Niculae Havrileţ. Potrivit informaţiilor din piaţă, această firmă ar fi WIEE, deţinută integral de Gazprom, unul dintre cei doi intermediari agreaţi de ruşi care aduc gaze de import în România.

Acest preţ este echivalentul a circa 65 de lei/MWh, adică exact preţul reglementat pe care îl va plăti populaţia României din iulie 2016, ca urmare a calendarului de liberalizare a preţului la gaze convenit cu FMI şi Comisia Europeană. Dacă şi preţul gazului de pe bursele locale, BRM şi OPCOM, va ţine pasul cu preţul gazului de import, atunci, la 1 iulie 2016, procesul de liberalizare al pieţei de gaze pentru consumatorii casnici ar putea să se oprească, scrie economica.net.

Consecinţa imediată este că nu vom mai avea, de la acea dată, alte scumpiri ale gazului în regim reglementat, iar preţul acestei mărfi va fi dictat strict de piaţă.

Potrivit calendarului în derulare, finalizarea procesului de liberalizare ar fi trebuit să se termine în 2018, la 78 de lei/MWh, după încă trei scumpiri anuale ale gazului: 66 de lei/MWh în 2016, 72 de lei în 2017 şi 78 de lei în 2018. Practic, în loc de o majorare a preţului de circa 14%, vom mai avea o singură majorare de 5%, în luna iulie a acestui an
„Estimăm ca, în aprilie, preţul gazului de pe pieţe să ajungă la 65-70 de lei/MWh, adică la nivelul la care va fi pentru populaţie de la 1 iulie. În acel moment, calendarul de liberalizare al gazelor va fi scadent anticipat”, explică Havrileţ.

Preţul gazului îl urmează pe cel al petrolului cu o întârziere de 6-9 luni. Prăbuşirea barilului de petrol a depăşit 50%, din iunie şi până în prezent. Drept urmare, gazul va atinge şi el minime în aprilie-mai.
Până acum, minimul de preţ înregistat în cadrul tranzacţiilor de pe bursă a fost de 76 de lei/MWh. Minimul de preţ are toate şansele să ajungă, în perioada imediat următoare, mult mai jos, luând în considerare concurenţa gazelor ruseşti, cantităţile mari de gaze disponibile pe piaţă după închiderea combinatelor chimice din grupul InterAgro, iarna relativ caldă şi scăderea TVA la 20%. În clipa în care pe piaţa locală s-a făcut prima tranzacţie la 66 de lei/MWh, sau mai jos, iar preţul reglementat pentru populaţie este tot 66 de lei/MWh, liberalizarea pieţei gazelor pentru casnici este considerată un proces terminat.

Petrom şi Romgaz sunt cei doi mari producători care îşi împart piaţa locală a gazului. Producţia anuală este de 11 miliarde de metri cubi. România mai importă mici cantităţi de gaze doar în sezonul rece, unicul furnizor fiind gigantul rusesc Gazprom.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro