Joi, 18 aprilie 2024 - 5:55:07
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Programele „Casa Verde” şi „Rabla”, finanţate în 2016 într-o formă completată


1 aprilie 2016

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul în curs al Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu, estimându-se venituri totale de 836,46 milioane de lei şi cheltuieli de 838,66 milioane lei, deficitul de 2,2 milioane de lei urmând a fi acoperit din excedentul anilor anteriori.

Potrivit unui comunicat al Executivului, Guvernul îşi propune să finanţeze proiecte şi programe pentru protecţia mediului în valoare de 790,1 milioane lei, această sumă fiind destinată atât pentru onorarea contractelor în vigoare, cât şi pentru încheierea unor noi contracte de finanţare.

Printre programele care urmează să fie finanţate din Fondul pentru Mediu se numără Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, Programul de stimulare a achiziţionării de maşini noi electrice şi hibride („Rabla Plus”), Programul „Casa Verde” privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă.

Pentru Programul „Casa Verde” s-au alocat 44,5 milioane lei pentru finanţarea contractelor în vigoare şi 94,7 milioane lei pentru contracte noi şi se estimează că în jur de 15.500 de persoane fizice vor beneficia de finanţare.

„Programul „Casa Verde” este completat de „Casa Verde Plus”, pentru care au fost alocate 45 milioane de lei, din care vor fi finanţate materiale ecologice, sisteme de acoperişuri verzi, sisteme de eficientizare a consumului de resurse şi altele”, mai informează Executivul.

Alte finanţări din acest fond merg către Programul „Sisteme integrate de alimentare cu apă, canalizare, staţii epurare”, în cadrul căruia există contracte în derulare până în 2018, pentru acest program alocându-se 275,5 milioane de lei în acest an.

De asemenea, pentru împădurirea terenurilor degradate s-au alocat 20 de milioane de lei pentru efectuarea de plăţi aferente contractelor în derulare şi 50 de milioane de lei pentru semnarea de noi contracte iar pentru gestionarea deşeurilor s-au alocat 100 de milioane lei.

Au mai fost alocaţi bani pentru realizarea pistelor pentru biciclişti, 30 de milioane de lei, dar şi pentru Programul de educaţie şi conştientizare a publicului privind protecţia mediului, 30 milioane lei.

*** Programul „Prima maşină”, corelat cu „Rabla” 

Voucherele obţinute prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional („Rabla”) vor putea fi utilizate drept avans pentru achiziţionarea unui autoturism nou prin Programul „Prima maşină”, informează un comunicat al Guvernului.

Potrivit sursei citate, Guvernul a adoptat miercuri o hotărâre care corelează cele două programe guvernamentale astfel încât un beneficiar al Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional va putea achiziţiona un autoturism nou în cadrul Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, folosind facilitatea acordată prin Programul „Rabla” pentru justificarea achitării avansului de minimum 5% din preţul de achiziţie a noului autoturism.

De asemenea, Guvernul a stabilit ca pentru anul în curs plafonul garanţiilor care pot fi emise în cadrul Programului „Prima maşină” să fie de 100 de milioane de lei din diferenţa neutilizată din plafonul alocat pentru 2015.

Pentru anul trecut, plafonul alocat garanţiilor emise pentru acest program a fost de 350 de milioane de lei iar până la finalul lui 2015 au fost acordate 193 de garanţii


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro