Joi, 28 martie 2024 - 12:30:05
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Care este banca amendată de trei ori într-o zi de BNR


4 august 2016

Banca Naţională a României stabilleşte un record incredibil. O bancă privată a primit trei lovituri într-o singură zi din partea BNR.

Banca Naţională a României (BNR) a acordat trei sancţiuni, sub forma unor amenzi de câte 10.000 lei fiecare, subsidiarei din România a grupului bancar ungar OTP în data de 1 iulie, pentru neîndeplinirea unor măsuri dispuse de către banca centrală în noiembrie 2015, arată datele publicate de Banca Naţională. Sancţiunile au fost dispuse în 1 iulie prin ordinele 42, 43 şi 44 ale prin-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, care are printre principalele atribuţii supravegherea suistemului bancar din România.

Toate cele trei amenzi au fost acordate pentru "neaducerea la îndeplinire a unor măsuri dispuse de Banca Naţională a României prin Ordinul Prim - viceguvernatorului BNR nr.70/09.11.2015", potrivit băncii centrale, anunţă Digi 24. OTP Bank este a şasea bancă sancţionată de BNR în acest an, însă a primit cele mai drastice sacţiuni, prin amenzile cu o valoare cumulată de 30.000 lei.

Prima bancă sancţionată de către BNR în 2016 a fost Carpatica, care a primit avertisment scris în 5 ianuarie pentru "nerespectarea măsurii dispuse la art. 1 din Ordinul Prim-viceguvernatorului BNR nr. 52/04.08.2015 de reîncadrare a indicatorului rata fondurilor proprii totale, în limita de minim 10%, în termenul stabilit prin ordinul menţionat". Marfin Bank, o bancă de talie mică, având acţionari ciprioţi, a fost sancţionată în 28 martie, tot cu avertisment scris, pentru încălcarea prevederilor regulamentului privind cerinţele prudenţiale pentru bănci, pentru că una dintre expuneri a depăşit 25% din capitalul eligibil al băncii.

În 6 aprilie, BRD, a doua bancă din România după valoarea activelor, a primit tot un avertisment scris pentru că nu a îndeplinit măsurile impuse de către BNR în iulie 2015. De asemenea, Banca Comercială Feroviară, controlată de omul de afaceri Valer Blidar, a primit avertisment scris în 13 iunie pentru mai multe abateri: "existenţa unei politici de creditare şi administrare a riscului de credit necorespunzătoare; constituirea necorespunzătoare a ajustărilor pentru depreciere aferente portofoliului de credite; administrarea necorespunzătoare a riscului de lichiditate şi de finanţare; existenţa unui cadru necorespunzător de administrare a activităţii instituţiei de credit; implementarea unui cadru necorespunzător în ceea ce priveşte evaluarea adecvării capitalului la riscuri", potrivit BNR. În 14 iunie, Garanti Bank a primit avertisment scris de la banca centrală pentru "neasigurarea respectării cadrului de reglementare în materie de către instituţia de credit", care a avut ca efect înregistrarea mai multor nereguli. Anul trecut, cea mai sancţionată bancă din România a fost Idea Bank, cu acţionari polonezi, care a primit şapte amenzi cu o valoare cumulată de 110.000 lei de la BNR în data de 20 octombrie 2015, pentru mai multe nereguli descoperite de către banca centrală.

Pe piaţa bancară românească activează în prezent 36 de bănci, din care 26 de bănci generaliste cu sediul în România, două bănci pentru locuinţe şi opt sucursale ale unor bănci din alte state ale Uniunii Europene.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro