Marţi, 23 aprilie 2024 - 3:13:20
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Preţul scăzut al ţiţeiului a afectat profitul celei mai mari companii petroliere româneşti


11 august 2016

Cea mai mare companie petrolieră din România, OMV Petrom, a raportat un profit net de 117 milioane de lei în trimestrul 1 din 2016, în scădere cu 83% faţă de perioada similară a lui 2015.

Vânzările au fost mai mici cu 20% faţă de trimestrul al doilea al anului trecut, ajungând la 3,6 miliarde de lei, în principal pe fondul scăderii veniturilor din vânzările de produse petroliere, din cauza continuării declinului preţului la ţiţei şi cantităţilor vândute mai mici (determinate de oprirea planificată a rafinăriei Petrobrazi pentru revizie generală), precum şi din cauza vânzărilor mai mici de gaze naturale.

„În prima jumătate a anului 2016, mediul de piaţă dificil a impactat negativ rezultatele noastre financiare, anulând efectele performanţei operaţionale îmbunătăţite şi ale disciplinei stricte în privinţă costurilor şi gestionarii numerarului. EBIT excluzând elementele speciale din Upstream a reflectat în principal scăderea preţurilor ţiţeiului şi gazelor naturale, parţial compensată de reducerea costurilor de producţie.

EBIT CCA excluzând elementele speciale din Downstream s-a îmbunătăţit uşor, că urmare a evoluţiei favorabile a provizioanelor pentru creanţe neîncasate din activitatea de gaze, care a compensat efectele marjelor de rafinare mai scăzute şi ale opririi planificate a rafinăriei pentru revizie generală. Întrucât condiţiile de piaţă dificile au persistat, am continuat gestionarea strictă a costurilor şi a investiţiilor”, a spus Mariana Gheorghe,CEO al OMV Petrom.

Compania a terminat anul 2015 cu o pierdere de 690 de milioane de lei, prima pierdere anuală de la privatizarea din 2004, faţă de un profit net de 2,1 miliarde de lei, în 2014. Investiţiile au scăzut cu 35% comparativ cu 1-6/15, reflectând finalizarea activităţii de foraj în blocul Neptun şi selecţia riguroasă a proiectelor.

În plus, gestionarea eficientă a costurilor şi a numerarului a ajutat Petrom să ne menţină o poziţie financiară solidă şi un grad de îndatorare având un ordin de mărime de o singură cifră. Consultările privind sistemul de taxare pentru segmentul upstream ne aşteptăm să continue în a două parte a anului. „Aşa cum am subliniat şi în trecut, un cadru fiscal şi de reglementare stabil, predictibil şi favorabil investiţiilor este o condiţie-cheie pentru investiţiile noastre viitoare, atât onshore, cât şi offshore”, a adăugat Mariana Gheorghe.

Pentru anul 2016, OMV Petrom se aşteptă ca preţul ţiţeiului Brent să înregistreze o valoare medie de circa 40 dolari pe baril. De asemenea, compania estimează că cererea de gaze a României va scădea faţă de 2015. Preţul gazelor pentru piaţă reglementată a fost îngheţat la 60 lei/MWh până la finalul lunii martie 2017, în timp ce piaţă liberă este caracterizată prin concurenţă crescută şi presiune pe marje, inclusiv că efect al competitivităţii sporite a gazelor de import.

Pe piaţă de energie electrică, se anticipează că cererea în 2016 va fi relativ stabilă, cu marje în creştere, că urmare a mediului de preţ de pe piaţă gazelor. Că urmare a persistenţei supracapacitatii de rafinare pe pieţele europene, se estimează că marjele de rafinare vor scădea în a două jumătate a anului 2016, faţă de nivelul înregistrat în primele şase luni. Se preconizează că preţurile mai reduse ale produselor petroliere, coroborate cu creşterea consumului privat în România, vor continuă să susţină cererea pentru produsele petroliere, însă concurenţă se va menţine crescută.

Cum a evoluat profitul Petrom în perioada 2010-2015 2010 - profit net de 2,19 miliarde de lei 2011 - profit net 3,759 miliarde de lei 2012 - profit net de 3,946 miliarde de lei 2013 - profit net record de 4,824 miliarde de lei 2014 - profit net de 2,1 miliarde de lei 2015 - pierdere 690 milioane de lei Compania a fost privatizată cu austriecii de la OMV în 2004. Preţul încasat de statul român pe pachetul majoritar de acţiuni al companiei a fost de 670 de milioane de euro.

Austriecii au mai făcut şi o majorare de capital social de 830 de milioane de euro, din care statul şi-a luat partea sa, ceea ce a făcut ca preţul total pentru care OMV a devenit proprietar al Petrom să fie de circa 1,5 miliarde de euro.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro