Vineri, 29 martie 2024 - 12:42:07
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


România se pregăteşte pentru limitarea consumului de energie electrică


13 ianuarie 2017

Guvernul a elaborat un act normativ prin care exporturile de electricitate pot fi anulate, iar consumul intern de energie electrică poate fi restricţionat. Autorităţile spun că limitarea în tranşe a consumului de energie electrică nu ar afecta populaţia, aceasta fiind aplicată doar în zona industrială prin restricţionarea consumului la o putere minimă tehnologică.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a prezentat ieri, 12 ianuarie 2017, în cadrul Şedinţei de Guvern, o analiză privind funcţionarea Sistemului Energetic Naţional (SEN), urmare a parcurgerii a şase zile de vârf de iarnă, marcate de consumuri istorice de gaze naturale cât şi de energie electrică.

In analiza prezentată, ministrul a făcut referiri inclusiv la date privind starea Sistemului Energetic Naţional, prognozele meteorologice şi evoluţia stocurilor de combustibil.

În data de 11 ianuarie 2017, operatorul de transport şi de sistem, Transelectrica, a notificat oficial Ministerul Energiei, Ministerul Economiei şi ANRE cu privire la iminenţa apariţiei unei situaţii de criză în funcţionarea SEN, motivate de:

- Prognozele meteorologilor, care indică un nou interval de vreme severă în perioada imediat următoare (17 – 20 ianuarie 2017)

- Deficitul de energie electrică înregistrat din cauza reducerii nivelului Dunării, debitul acesteia atingând minim fără precedent în ultimii ani (circa 1800 mc/s).

 - Scăderea rezervelor de apă din marile acumulări hidroenergetice ca urmare a utilizării acestora la echilibrarea sistemului

 - Deficitul semnificativ de energie electrică din zona de sud-est a Europei pe fondul valului de frig care a cuprins Regiunea încă din 6 ianuarie 2017

 - Consumurile mari de gaze naturale (medii de 70 de milioane de mc/zi) dar şi de energie electrică (de peste 9500 MW la vârfurile de consum începând cu ziua de luni, 9 ianuarie 2017 şi cu un maxim de 9730 MW în data de 10 ianuarie 2017, în intervalul 18:00 – 19:00).

  - Afectarea surselor de energie electrică produsă din surse regenerabile, în mod deosebit parcurile eoliene

 - Aprovizionarea îngreunată a centralelor din cauza transportului dificil al cărbunelui

 - Impactul defecţiunilor asupra capacităţii de producţie a unor grupuri energetice.

În acest context, în conformitate cu Legea Energiei, Ministerul de resort este obligat să dea curs notificării operatorului de transport şi sistem. Astfel, ministerele Energie şi Economie, în calitate de coiniţiatori, au elaborat Hotărârea de Guvern privind adoptarea unor măsuri de siguranţă pe piaţa de energie electrică. Aceasta a fost aprobată astăzi în cadrul şedinţei cabinetului.

Hotărârea este o măsură preventivă şi temporară care poate fi aplicată doar în condiţiile apariţiei unei situaţii de criză pe piaţa de energie în perioada următoare (16 ianuarie – 15 februarie 2017) şi doar dacă este ameninţată siguranţa populaţiei ori a Sistemului Electroenergetic.


 

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro