Joi, 28 martie 2024 - 5:19:56
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Contract de muncă, PFA sau drepturi de autor? Care variantă este mai economică


23 februarie 2017

Costurile pe care le suportă companiile cu angajaţii cu contract de muncă, PFA sau drepturi de autor diferă de la caz la caz.

În acest articol vă explicăm câteva dintre cele mai importante diferenţe, cât şi cum se calculează veniturile în funcţie de contribuţiile pe care angajatul trebuie să le achite.

Înlocuirea tradiţionalului contract individual de muncă are sens în firmele unde activitatea poate fi derulată în mod independent faţă de prestator.

Dacă doriţi să vă calculaţi venitul net în funcţie de contribuţiile pe care trebuie să le achitaţi statului, intraţi aici.

Contract individual de muncă vs. Drepturi de autor

Pentru a încadra corect veniturile în categoria contractelor pentru cedarea drepturilor de autor, trebuie să se respecte cel puţin 4 din următoarele criterii din articolul 7 din Codul Fiscal:

  • Persoana fizică îşi poate alege locul, modul de desfăşurare a activităţii şi programul de lucru.
  • Dispune de libertatea de a desfăşura activitatea direct sau prin personal angajat.
  • Poate lucra pentru mai mulţi clienţi.
  • Patrimoniul folosit, capacitatea fizică şi intelectuală sunt dispuse de către persoana fizică autorizată.
  • Eventualele riscuri sunt asumate de către persoana fizică sau persoana fizică face parte dintr-un copr profesional cu rol de reprezentare.

În cazul drepturilor de autor, contribuţiile la bugetul de stat sunt mai mici.

De exemplu, pentru o remuneraţie de 5.000 de lei net, costul contribuţiilor şi impozitul datorate este de 1.188 de lei, care reprezintă mai puţin de un sfert din venitul net.

De cealaltă parte, pentru un salariu net identic, de 5.000 de lei, în cazul unui contract de muncă se vor plăti contribuţii individuale de 3.752 de lei, de peste trei ori mai mult.

Drepturi de autor vs. PFA

În cazul Persoanelor Fizice Autorizate, pentru o remuneraţie netă de 5.000 de lei, se vor plăti 1.600 de lei în contribuţii şi impozit.

Costul raportat la salariul net este de 32%, dar acesta poate fi şi mai mic de atât. Poate interveni situaţia în care PFA-ul poate determina impozitul în baza normei de venit.

De exemplu, în domeniul IT, norma este de 27.000 de lei, iar costul contribuţiilor şi impozitului va fi de 720 de lei pe lună, care este un raport de 14,4 la sută din salariul net.

Aflaţi mai multe şi despre algoritmul de calcul pentru contribuţia la fondul de handicap de aici.

Dacă PFA-ul este în sistem real, este mai avantajoasă plata angajaţilor în sistemul drepturilor de autor, costurile fiind mai mici cu 8 procente. De cealaltă parte, în cazul PFA-urilor cu normă de venit, costul este mai mic cu 10% din venitul net faţă de contractele pe drepturi de autor.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro