Joi, 25 aprilie 2024 - 5:13:27
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Crezi că te fură la factura de curent? Iată cum poţi verifica, singur, dacă e bun contorul de acasă


11 mai 2017

Dacă bănuiţi că plătiţi pentru energia electrică mai mult decât consumaţi, există două metode, foarte simple, prin care puteţi verifica chiar dvs. dacă este bun sau nu contorul de curent pe care îl aveţi acasă, scrie E-nergia.ro.

Prima metodă prin care puteţi vedea dacă aveţi un contor care vă înregistrează corect consumul de energie electrică este la îndemâna oricui şi nu costă nimic. Este vorba doar de regulile simple ale fizicii, după cum ne-a explicat un inginer de la o fabrică de contoare.

Aveţi nevoie doar de un cronometru, poate fi chiar şi cel de pe telefon, şi de un echipament electric din casă a cărui putere o ştiţi şi care să fie, de preferat, de calitate. Şi de puţin timp.Am decis să exemplificăm cu un radiator electric care are o putere de 2.000 de waţi. Iată ce trebuie să faceţi.

Mai întâi, scoateţi tot din priză şi nu aprindeţi nicio sursă de iluminat, astfel încât să fiţi sigur că nu există absolut nimic în casă care să consume energie electrică. După ce v-aţi convins de acest lucru, băgaţi în priză radiatorul cu o putere de 2.000 de waţi. După ce l-aţi băgat în priză, mergeţi cu cronometrul în faţa contorului. Notaţi, exact în acest moment, indexul afişat. Apoi, staţi cu radiatorul in priză timp de, să spunem, 10 minute de când aţi notat indexul. Exact în momentul în care aţi oprit radiatorul, notaţi indexul de pe contor!

În cele 10 minute, radiatorul cu o putere de 2.000 de waţi a consumat 333,3 waţi/oră (puterea orară împărţită la timpul de funcţionare). Calculaţi acum diferenţa dintre indexul nou şi cel vechi  afişate de contor, şi vedeţi dacă obţineţi această valoare, sau una aproape identică (şi contoarele noi pot avea o marjă de eroare de max. 1%) pentru intervalul de timp în care radiatorul a fost în priză. Dacă obţineţi acest rezultat sau unul foarte apropiat, contorul înregistrează corect consumul dvs.

Puteţi face experimentul cu orice aparat consumator de energie, care să aibă un consum constant, şi pe orice interval de timp. Singura menţiune este că trebuie chiar să fiţi sigur de puterea aparatului (ce scrie în specificaţii să fie şi în realitate) – de aceea am spus că ar fi bine să fie unul de calitate.

A doua soluţie este mai costisitoare şi presupune câteva minime cunoştinţe, este mai precisă dar nu se poate aplica chiar oriunde. Distribuitorul de electricitate (Enel, CEZ, E.On, Electrica) are drept asupra reţelei electrice până la contor. Reţeaua de după contor este proprietatea dvs. În acest caz, puteţi cumpăra un contor de la magazin, (monofazat), pe care îl montaţi exact după contorul distribuitorului şi pe care îl legaţi la reţeaua din casă. Adică, din firidele de fază şi nul de la ieşirea din contorul vechi, legaţi firele, în aceeaşi ordine, la contorul nou, iar de la ieşirea din contorul nou legaţi firmele la panoul cu siguranţe din casă. Practic, mai aveţi un contor după contorul”oficial” care vă măsoare consumul în baza căruia plătiţi factura.

Acum, ce trebuie să faceţi este să notaţi indexul de pe contorul vechi. Pentru cel nou, el este, evident zero, sau aproape de zero. Puteţi merge cu cele două contoare timp de, să spunem, o lună. Atunci, faceţi diferenţa dintre indexul nou de pe contorul vechi şi indexul vechi de pe contorul vechi, notat cu o lună în urmă, când aţi montat contorul dvs. Vedeţi şi indexul de pe contorul montat de dvs. Dacă cele două valori sunt identice sau aproape identice, contorul pus de distribuitor măsoară corect: Dacă nu, iar contorul distribuitorului a înregistrat mai mult, înseamnă că plătiţi mai mult, şi ar trebui să contactaţi distribuitorul pentru citirea contorului.

 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro