Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 6:48:42
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Wizz Air, acuzată că a concediat 20 de angajaţi români pentru că şi-au făcut sindicat


7 iunie 2017

Wizz Air a dus un adevărat război legal cu 20 de angajaţi din România pe care i-a concediat după ce au înfiinţat un sindicat. Cu toate că a pierdut numeroase procese, compania aeriană respinge toate acuzaţiile.

Povestea cazului a fost relatată de avocatul Costel Gîlcă, care este specializat în dreptul muncii, fiind preluată de Adevărul.

Un grup de tineri angajaţi ai Wizz Air au înfiinţat, în 2015, un sindicat.

”În 6 octombrie 2015 înştiinţează Multinaţionala cu privire la faptul că au înfiinţat un sinidcat. În data de 10 octombrie, Mircea şi Claudiu – liderii sindicatului – sunt chemaţi de urgenţă la “stăpânire” în capitala unui stat european, unle li se spune direct, pe faţă că Multinaţionala nu agreează existenţa sindicatului şi le cer în mod direct să desfiinţeze sindicatul. Mircea şi Claudiu (Preşedintele şi Vicepreşedintele Sindicatului) îi comunică faptul că nu sunt de acord cu cererea de desfiinţare şi că sindicatul este legal înfiinţat şi că nu va fi desfiinţat”, povesteşte avocatul.

Pentru că nu au cedat presiunilor multinaţionalei, ”în data de 16 octombrie 2016 este concediat Mircea – liderul de sindicat pentru inventate motive disciplinare inventate (ar fi postat pe o pagina a sindicatului de pe Facebook informaţii sindicale care ar fi confidenţiale). În data de 19 octombrie sunt concediaţi 20 de salariaţi toţi membrii de sindicat (eroii nostri), pe motiv de reorganizare, însă sunt aduşi 40 de ucrainieni ca să muncească în locul lor” – continuă avocatul.

A urmat o serie de procese, toate câştigate de angajaţii români, care, după ce au fost concediaţi, şi-au mutat locurile de muncă în alte ţări, precum Irlanda, Suedia sau Emiratele Arabe Unite.

După victoriile din instanţă, angajaţii români au fost invitaţi să se prezinte la locul de muncă pentru a fi reintegraţi, fără însă să le plătească şi despăgubirile dispuse de instanţa de fond. Dacă se întorceau în ţară şi pierdeau apelul declarat de Multinaţională eroii nostri îşi pierdeau şi locul de muncă din România şi locurile de muncă din strainătate.

”Eroii noştri, de bună credinţă, au solicitat acordarea unui concediu fără plată până la soluţionarea definitivă a procesului de concediere. Multinaţionala refuză însă cererile de concediu fără plată şi îi concediază disciplinar, argumentând că este absolut necesară prezenţa lor la locul de muncă (în condiţiile încare cu doar 6 luni fuseseră concediaţi că nu mai e nevoie de ei nici pe viitor). (…) Nu se ţine cont de faptul că la momentul convocării la cercetarea disciplinară toţi erau la mii de km departare de Bucureşti (cel mai apropiat era la 2.000 km de casă) (…) Se contestă şi această decizie şi urmează o nouă serie de victorii”, continuă avocatul Gîlcă.

Angajaţii români, care lucrau pe salariul minim pe economie, au fost obligaţi de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti să înapoieze anumite sporuri companiei aeriene, cu dobândă.

”Aşadar, Multinaţionala pe de o parte va menţine salariul minim pe economie pentru toti salariaţii din România, pe de altă parte va primi şi dobânda legală de la nişte oameni care au salariul minim pe economie. Trist”, completează avocatul.

Wizz Air a fost sancţionată, însă, de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, care a decis aplicarea unei amenzi de 5.000 de lei pe salariat, ”pentru că s-a opus înfiinţării sindicatului şi a desfăcut contractul de muncă al liderului de sindicat. Alte două instituţii sesizate – ANAF şi ITM – nu au reacţionat”.

“Relocarea recentă a capacităţii, prin mutarea unei aeronave Wizz Air de la baza din Bucureşti către alte pieţe, reprezintă un răspuns la cererea pieţei şi permite companiei să ofere în continuare clienţilor săi cele mai mici tarife. Reducerea de personal rezultată în mod inevitabil a fost regretabilă, însă în conformitate totală cu legislaţia relevantă a muncii”, se preciza într-un comunicat emis de compania Wizz Air, când au fost concediaţi angajaţii.

”Wizz Air respectă toate drepturile angajaţilor, inclusiv dreptul de a se alătura, în cazul în care doresc, unui sindicat. De asemenea, Wizz Air crede în comunicarea directă şi deschisă între angajaţi şi management şi în feedback-ul valoros pe care aceasta îl oferă (…) Afirmaţiile conform cărora angajaţii au fost concediaţi în mod nejustificat în baza apartenenţei la sindicat sunt complet nefondate”, preciza operatorul aerian.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro