Vineri, 29 martie 2024 - 11:17:44
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Veşti bune pentru cei care vor să-şi cumpere o casă


13 iunie 2017

Surse din Ministerul de Finanţe au declarat, pentru Economica.net, că săptămâna aceasta, cel târziu la începutul săptămânii viitoare, o nouă tranşă de bani pentru garantarea creditelor Prima Casă va fi deblocată. Noua tranşă de garanţii va fi de 500 până la 600 de milioane de lei. A fost aşteptată de la începutul lunii, însă au apărut întârzieri din cauza volumului mare de muncă de la Fondul de Garantare, instituţia care pregăteşte dosarele de Prima Casă.

Noua tranşă de bani ar însemna garantarea pentru încă aproximativ 5.500 de noi credite. Săptămâna trecută au apărut declaraţii ale unor şefi de bănci care au spus că nu mai primesc dosare pentru Prima Casă pentru că s-au terminat banii pe 20 aprilie.

În fiecare zi se înregistrează peste 500 de noi solicitări. La sfârşitul anului trecut, Guvernul a aprobat o strategie pentru cinci ani a programului „Prima casă”. În total vor fi garanţii totale de 10 miliarde de lei.

Începând de anul acesta procentul de garantare a creditului de către stat va fi corelat cu vechimea şi rezistenţa imobilului. Mai exact, pentru locuinţele mai noi sau consolidate în ultimii cinci ani, nivelul garantării este menţinut la 50%, iar pentru restul locuinţelor, procentul de garantare coboară la 40%.

De asemenea, plafonul de garanţii acordat pentru fiecare dintre cei cinci ani a fost stabilit după cum urmează: pentru 2017, se va aloca un plafon anual de garanţii în valoare de 2,5 miliarde de lei şi de circa 2 miliarde de lei pentru anii 2018, 2019 şi 2020. Pentru ultimul an, 2021, plafonul garanţiilor scade la 1,5 miliarde de lei.

Avansul minim cerut în Programul „Prima casă” este de 5%. ING Bank a decis să crească procentul la 10%. La un credit ipotecar clasic avansul minim cerut de bănci este de minim 15%.

Băncile participante la programul „Prima casă” sunt Alpha Bank, Intesa Sanpaolo, Banca Românească, Banca Transilvania, Bancpost, Bank Leumi, BCR, BRD, CEC Bank, Credit Agricole Bank, ING, Marfin, OTP, Piraeus, Raiffeisen şi Unicredit Tiriac.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro