Luni, 23 octombrie 2017 - 2:46:29
EUR
EURO = 4.5975 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.8945 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Un palat din Galaţi a ajuns o ruină, după 20 de ani de revendicări


9 august 2017

Timp de două decenii, Palatul „Gheorghiu”, un impozant imobil, monument istoric, situat în centrul oraşului, a fost scos de pe harta Galaţiului. Din cauză că era revendicat în justiţie şi avea un statut juridic incert, municipalitatea nu a putut aloca fonduri pentru consolidări sau reparaţii şi în toată această perioadă a ajuns în ruină. I-au trecut pragul cei care căutau lemne de foc şi au furat tâmplăria, s-au ocupat de ziduri şi hoţii de cărămizi, dar au trecut pe aici şi hoţii de fier vechi, care au luat o parte din şinele metalice pe care se sprijineau planşeele de la etaj.

Tot ce a reuşit să facă primăria a fost să închidă cu plase sudate accesul în clădire şi să pună pe faţadă „bulina roşie”, care avertizează că este cu risc seismic ridicat. În 2015, pe trotuarul de lângă pereţii palatului a fost construit un tunel pentru ca bucăţile de tencuială şi cărămizile desprinse să nu accidenteze trecătorii.

Construit pentru găzduirea elevilor săraci

Palatul „Gheorghiu” a fost construit în 1923-1925, pentru a găzdui 100 de elevi săraci. Simion Gheorghiu, preşedinte al Comitetului şcolar al Liceului „Vasile Alecsandri”, a investit în ridicarea sa şi mobilarea „Căminului elevilor secundari Simion Gheorghiu“ două milioane de lei şi alte 3 milioane pentru a se finanţa cazarea şi hrana elevilor şi cheltuielile de administrare a căminului. Imobilul cu două etaje era o construcţie solidă, ce a şi rezistat bombardamentelor din cele două războaie mondiale, care au pus la pământ aproape patru mii de case din Galaţi.

Structura de rezistenţă este din zidărie de cărămidă, bolţile sunt tot din cărămidă, iar planşeele de la etaj sunt din lemn, sprijinite pe şine de metal. În perioada interbelică, în spaţiile de la parter funcţionau braseria „Palace”, magazinul „Gioconda”, drogheria „Florenţa”. Se pare că la un moment dat Simion Gheorghiu ar fi vândut imobilul familiei Hagiamati. În 1951, palatul a intrat în proprietatea statului. În apartamentele de la etaj au fost mutaţi chiriaşi ai primăriei, iar în spaţiile de la parter s-au amenajat un restaurant, agenţia teatrală şi Biroul de Turism pentru Tineret.

Primarii au vrut să demoleze monumentul istoric

După 1990, a început declinul. Ca majoritatea primăriilor din ţară, Primăria Galaţi îşi rezuma atribuţiunile de proprietar al clădirii la încasarea chiriilor, fără să verifice starea clădirii care fusese înscrisă şi în Lista Monumentelor Istorice. Prin 1994, fostul primar Eugen Durbacă, ex-PSM, ex-PDSR, ex-ALDE, în prezent deputat din partidul lui Daniel Constantin, a vrut să demoleze palatul, dar Comisia Naţională a Monumentelor Istorice a respins cererea de declasare din Lista Monumentelor Istorice.

„Prin calităţile plastice ale faţadei şi prin amplasamentul său, care marchează începutul rezervaţiei istorice de arhitectură a Străzii Domneşti, imobilul îşi justifică păstrarea statutului de monument istoric”, era răspunsul comisiei. Demersurile pentru demolare au fost reluate în 2003 de fostul primar PSD Dumitru Nicolae, care voia să construiască în locul său un sediu al municipalităţii, cu „Casa Cărţii” la parter. Ministerul Culturii a respins şi această cerere, impunând ca structura imobilului să fie refăcută cu obligaţia păstrării faţadelor.  

Lunga luptă din instanţă

Între timp, Palatul „Gheorghiu” a fost revendicat de mai multe persoane. Mai întâi a revendicat un apartament din imobil Bogdan Iacob, un fost chiriaş care susţinea că el cumpărase locuinţa, în contradictoriu cu Primăria, care susţinea că acel contract fusese anulat. Valentina Gherghevici a solicitat retrocedarea susţinându-şi calitatea de moştenitor cu un act de adopţie care fusese anulat de instanţă. Altă cerere de restituire in integrum a „Palatului Gheorghiu” a fost depusă de Mihai Popleşanu, care susţinea că este fiul Melaniei Caratanasis, care era sora lui Nicola şi Demonstene Hagiamati, cei care cumpăraseră imobilul. Melania, căsătorită cu Victor Popleşanu, a avut un fiu, pe Mihai Popleşanu, cel care a revendicat imobilul.

În aprilie 2017, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv acţiunea, iar Primăria Galaţi a redevenit proprietara Palatului „Gheorghiu” cu acte-n regulă după aproape două decenii de procese.

După 20 de ani

S-a ajuns la situaţia de acum în 20 de ani, dar între timp imobilul a ajuns o ruină. Primăria Galaţi a alocat 67.000 lei pentru expertizare, respectiv „stabilirea gradului de risc seismic şi a soluţiei de intervenţie în vederea consolidării imobilului”. După expertizare, ar urma să facă ceea ce îi recomandase Comisia Naţională a Monumentelor Istorice în urmă cu 23 de ani, adică să construiască o nouă structură de rezistenţă a Palatului „Gheorghiu”, păstrând faţadele. Consiliul Municipal Galaţi a discutat de posibila viitoare destinaţie a palatului, muzeu de artă vizuală sau incubator de afaceri pentru IMM-uri.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating
(345 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Cristi Cimpeanu foto

Scoala de Arte Frumoase PloiestiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Azi puteti obtine beneficii materiale importante, dar este indicat sa evitati speculatiile de orice fel, mai ales cele financiare. La o intalnire cu prietenii, este posibil sa faceti cunostinta cu o persoana mai in varsta care va poate ajuta in afaceri. In partea a doua a zilei aveti posibilitatea sa va ocupati de imbunatatirea relatiilor parteneriale. taur Un prieten v-ar putea propune sa va asociati intr-o afacere care pare rentabila. Desi nu se intrevede nicio dificultate importanta, eastrolog.ro va sfatuieste sa analizati cu atentie propunerea, impreuna cu partenerul de viata. De asemenea, ar fi bine sa tineti cont de sfaturile unei rude mai in varsta, cu experienta in domeniu.
GEMENI RAC
gemeni Se pare ca sunteti in forma si puteti avea realizari frumoase pe plan social si in afaceri. Va sfatuim sa profitati de acest context astral favorabil, dar sa aveti rabdare si sa nu fortati lucrurile. Spre seara s-ar putea sa primiti o veste buna de la persoana iubita, care va determina sa va schimbati total planurile pentru perioada urmatoare. rac Este posibil sa faceti o calatorie in interes de serviciu, care va poate prilejui descoperirea unei noi surse de venituri. Nu este exclus ca o persoana importanta din domeniul dumneavoastra de activitate sa va dezvaluie informatii valoroase ori sa va sugereze o idee ingenioasa. Va sfatuim sa fiti prudent si sa nu va grabiti in luarea deciziilor. Ca sa nu aveti surprize neplacute, ar fi bine sa evitati speculatiile financiare.
LEU FECIOARĂ
leu Contextul astral de azi favorizeaza relatiile cu anturajul. In prima parte a zilei este posibil sa va intalniti cu o veche cunostinta. Este o zi buna pentru rezolvarea unei probleme sentimentale care va preocupa de mai mult timp. Puteti sa va bazati pe intuitie. fecioara Este o zi favorabila schimbarilor importante, mai ales pe plan social si sentimental. Sunt favorizate intalnirile cu persoane importante si consolidarea relatiilor cu cei apropiati. Astazi colaborarea si munca in echipa pot fi mult mai eficiente decat activitatea individuala. Va sfatuim sa acceptati ideile colegilor de munca, pentru a rezolva mai repede o lucrare importanta.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Este posibil ca partenerul de viata sa va faca o surpriza forte placuta. Un prieten de familie v-ar putea invita sa petreceti dupa-amiaza impreuna. Capacitatea de comunicare ar trebui sa fie foarte buna si va poate ajuta sa contribuiti la rezolvarea unei probleme parteneriale cu care se confrunta o persoana mai tanara din anturaj. scorpion Aveti posibilitatea sa faceti schimbarile dorite pe plan social si in privinta relatiilor sentimentale. Este o zi buna pentru a incheia contracte, iar investitiile pe care le planificati azi au sanse mari sa se dovedeasca sigure si rentabile. Relatiile cu partenerii de afaceri ar trebui sa fie foarte bune. Evitati speculatiile de orice fel!
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator In cursul diminetii s-ar putea sa incasati o suma care vi se cuvine dintr-o activitate extraprofesionala. De asemenea, este posibil ca o persoana mai in varsta sa va propuna o noua colaborare. In partea a doua a zilei, impreuna cu persoana iubita, puteti face planuri de viitor. Nu va pripiti in luarea deciziilor! capricorn Se pare ca sunteti hotarat sa faceti schimbari importante in viata dumneavoastra sociala si profesionala. Azi sunt favorizate comunicarea, relatiile cu persoanele tinere si calatoriile in interes personal. Va puteti baza pe intuitie, dar eastrolog.ro va recomanda sa tineti cont si de parerile partenerului de viata. Fiti prudent in privinta cheltuielilor!
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Este o zi buna pentru a incepe noi proiecte profesionale si pentru a face planuri de viitor. Dupa-amiaza s-ar putea sa fiti tentat sa cheltuiti mai mult decat va permite bugetul. Fiti cumpatat si consultati-va cu partenerul de viata! pesti Capacitatea de comunicare este excelenta si va ajuta sa va afirmati in societate. Puteti sa incepeti un nou proiect, cu conditia sa finalizati mai intai lucrarile deja incepute. Este de asteptat ca relatiile cu membrii familiei sa fie foarte bune. Nu luati decizii fara sa va consultati cu cei dragi!
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 octombrie 2017
Autentificare
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
stiriactuale.ro