Vineri, 18 august 2017 - 6:10:02
EUR
EURO = 4.5816 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.9104 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Un palat din Galaţi a ajuns o ruină, după 20 de ani de revendicări


9 august 2017

Timp de două decenii, Palatul „Gheorghiu”, un impozant imobil, monument istoric, situat în centrul oraşului, a fost scos de pe harta Galaţiului. Din cauză că era revendicat în justiţie şi avea un statut juridic incert, municipalitatea nu a putut aloca fonduri pentru consolidări sau reparaţii şi în toată această perioadă a ajuns în ruină. I-au trecut pragul cei care căutau lemne de foc şi au furat tâmplăria, s-au ocupat de ziduri şi hoţii de cărămizi, dar au trecut pe aici şi hoţii de fier vechi, care au luat o parte din şinele metalice pe care se sprijineau planşeele de la etaj.

Tot ce a reuşit să facă primăria a fost să închidă cu plase sudate accesul în clădire şi să pună pe faţadă „bulina roşie”, care avertizează că este cu risc seismic ridicat. În 2015, pe trotuarul de lângă pereţii palatului a fost construit un tunel pentru ca bucăţile de tencuială şi cărămizile desprinse să nu accidenteze trecătorii.

Construit pentru găzduirea elevilor săraci

Palatul „Gheorghiu” a fost construit în 1923-1925, pentru a găzdui 100 de elevi săraci. Simion Gheorghiu, preşedinte al Comitetului şcolar al Liceului „Vasile Alecsandri”, a investit în ridicarea sa şi mobilarea „Căminului elevilor secundari Simion Gheorghiu“ două milioane de lei şi alte 3 milioane pentru a se finanţa cazarea şi hrana elevilor şi cheltuielile de administrare a căminului. Imobilul cu două etaje era o construcţie solidă, ce a şi rezistat bombardamentelor din cele două războaie mondiale, care au pus la pământ aproape patru mii de case din Galaţi.

Structura de rezistenţă este din zidărie de cărămidă, bolţile sunt tot din cărămidă, iar planşeele de la etaj sunt din lemn, sprijinite pe şine de metal. În perioada interbelică, în spaţiile de la parter funcţionau braseria „Palace”, magazinul „Gioconda”, drogheria „Florenţa”. Se pare că la un moment dat Simion Gheorghiu ar fi vândut imobilul familiei Hagiamati. În 1951, palatul a intrat în proprietatea statului. În apartamentele de la etaj au fost mutaţi chiriaşi ai primăriei, iar în spaţiile de la parter s-au amenajat un restaurant, agenţia teatrală şi Biroul de Turism pentru Tineret.

Primarii au vrut să demoleze monumentul istoric

După 1990, a început declinul. Ca majoritatea primăriilor din ţară, Primăria Galaţi îşi rezuma atribuţiunile de proprietar al clădirii la încasarea chiriilor, fără să verifice starea clădirii care fusese înscrisă şi în Lista Monumentelor Istorice. Prin 1994, fostul primar Eugen Durbacă, ex-PSM, ex-PDSR, ex-ALDE, în prezent deputat din partidul lui Daniel Constantin, a vrut să demoleze palatul, dar Comisia Naţională a Monumentelor Istorice a respins cererea de declasare din Lista Monumentelor Istorice.

„Prin calităţile plastice ale faţadei şi prin amplasamentul său, care marchează începutul rezervaţiei istorice de arhitectură a Străzii Domneşti, imobilul îşi justifică păstrarea statutului de monument istoric”, era răspunsul comisiei. Demersurile pentru demolare au fost reluate în 2003 de fostul primar PSD Dumitru Nicolae, care voia să construiască în locul său un sediu al municipalităţii, cu „Casa Cărţii” la parter. Ministerul Culturii a respins şi această cerere, impunând ca structura imobilului să fie refăcută cu obligaţia păstrării faţadelor.  

Lunga luptă din instanţă

Între timp, Palatul „Gheorghiu” a fost revendicat de mai multe persoane. Mai întâi a revendicat un apartament din imobil Bogdan Iacob, un fost chiriaş care susţinea că el cumpărase locuinţa, în contradictoriu cu Primăria, care susţinea că acel contract fusese anulat. Valentina Gherghevici a solicitat retrocedarea susţinându-şi calitatea de moştenitor cu un act de adopţie care fusese anulat de instanţă. Altă cerere de restituire in integrum a „Palatului Gheorghiu” a fost depusă de Mihai Popleşanu, care susţinea că este fiul Melaniei Caratanasis, care era sora lui Nicola şi Demonstene Hagiamati, cei care cumpăraseră imobilul. Melania, căsătorită cu Victor Popleşanu, a avut un fiu, pe Mihai Popleşanu, cel care a revendicat imobilul.

În aprilie 2017, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv acţiunea, iar Primăria Galaţi a redevenit proprietara Palatului „Gheorghiu” cu acte-n regulă după aproape două decenii de procese.

După 20 de ani

S-a ajuns la situaţia de acum în 20 de ani, dar între timp imobilul a ajuns o ruină. Primăria Galaţi a alocat 67.000 lei pentru expertizare, respectiv „stabilirea gradului de risc seismic şi a soluţiei de intervenţie în vederea consolidării imobilului”. După expertizare, ar urma să facă ceea ce îi recomandase Comisia Naţională a Monumentelor Istorice în urmă cu 23 de ani, adică să construiască o nouă structură de rezistenţă a Palatului „Gheorghiu”, păstrând faţadele. Consiliul Municipal Galaţi a discutat de posibila viitoare destinaţie a palatului, muzeu de artă vizuală sau incubator de afaceri pentru IMM-uri.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating
(344 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateAti fost victima unui accident de circulatie? Noi va ajutam sa obtineti banii cuveniti din asigurarea RCA

Din aceeaşi categorie:

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Cristi Cimpeanu fotoHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Se pare astazi ca aveti multe probleme de rezolvat. Aveti posibilitatea sa faceti anumite schimbari in locuinta care vor contribui la imbunatatirea confortului. Dupa-amiaza ati putea fi tentat sa cumparati un obiect de valoare. Va recomandam sa nu va grabiti, pentru ca nu este o zi favorabila investitiilor. Nu neglijati odihna! taur Se pare ca sunteti in forma si plin de energie si sunt sanse sa finalizati o lucrare importanta. Dupa-amiaza aveti ocazia sa va afirmati in societate. S-ar putea sa luati initiative pentru care veti fi admirat. Aveti grija sa nu neglijati problemele de familie!
GEMENI RAC
gemeni In prima parte a zilei este foarte posibil sa fiti intr-o stare de spirit excelenta, iar relatiile cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri ar trebui sa decurga fara probleme.Aveti sanse de reusita mai ales in activitatile casnice si in societate. Singurul lucru care v-ar putea nemultumi este situatia financiara. In cursul serii este posibil sa participati la o intrunire cu persoane apropiate. Va recomandam sa evitati glumele riscante. rac In prima parte a zilei este posibil ca relatia cu persoana iubita sa fie usor tensionata. Cauza pare sa fie o neintelegere care porneste de la barfele unei persoane invidioase. Sunt sanse sa lamuriti totul destul de usor.S-ar putea ca o investitie pe care ati facut-o cu ceva timp in urma sa se dovedeasca inspirata si sa inceapa sa produca beneficii neasteptat de mari.Aveti grija sa nu va extenuati!
LEU FECIOARĂ
leu La locul de munca sau in afaceri, rezultatele eforturilor depuse in ultima vreme v-ar putea atrage respectul colegilor si laudele superiorilor.Aveti sanse sa realizati fara mari dificultati tot ce v-ati propus pentru azi.Pe plan financiar, s-ar putea sa nu stati tocmai bine, dar sunteti hotarat sa gasiti noi surse de venituri. Este momentul sa reluati legaturile cu vechi prieteni sau parteneri de afaceri. fecioara Sunteti plin de energie si aveti sanse sa finalizati tot ce v-ati propus pentru azi. In prima parte a zilei aveti ocazia sa va afirmati pe plan social. Relatiile cu persoana iubita si cu prietenii ar trebui sa fie foarte bune. Avand in vedere ca sunteti predispus la probleme digestive, eastrolog.ro va sfatuieste sa evitati excesele alimentare,.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Aveti ocazia sa faceti schimbari importante in relatia cu persoana iubita si in plan social. Colaborati foarte bine cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri si puteti avea succes in societate. Este recomandabil sa evitati exagerarile si sa nu va asumati riscuri, fiindca puteti sa va alegeti cu pierderi materiale importante scorpion Desi se intrevede o zi incarcata, sunteti capabil sa faceti fata cu succes tuturor problemelor. Situatia financiara pare sa nu fie foarte buna, dar acest lucru va motiveaza si mai mult.Astazi puteti sa va bazati pe intuitie, dar pentru hotararile importante privind familia si caminul eastrolog.ro va recomanda sa va consultati si cu partenerul de viata.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Intuitia si claritatea in gandire va ajuta sa rezolvati o problema sentimentala care va preocupa de ceva vreme. In prima parte a zilei, o persoana apropiata v-ar putea propune sa va asociati intr-o afacere noua. Va sfatuim sa luati in considerare propunerea, pentru ca pare sa ofere perspective frumoase.Dupa-amiaza este posibil sa participati la o intrunire cu prietenii, impreuna cu partenerul de viata. capricorn Puteti avea succes intr-o scurta calatorie in interes profesional sau de afaceri. Va sfatuim sa fiti prudent si sa evitati discutiile in contradictoriu cu colegii sau cu partenerii de afaceri. In a doua parte a zilei aveti sanse sa clarificati o problema sentimentala mai veche. In plan financiar nu se intrevad probleme deosebite. Este indicat, totusi, sa fiti cumpatat cu cheltuielile.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Este posibil sa aiba loc schimbari importante, mai ales pe plan social si sentimental. Colaborati foarte bine cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri si aveti ocazia sa faceti cunostinta cu persoane importante. Dupa-amiaza puteti lua o decizie importanta privind o investitie pentru camin. Va sfatuim sa tineti cont de ideile partenerului de viata. Spre seara s-ar putea sa primiti o veste buna de la un prieten de familie. pesti Este posibil sa survina evenimente neasteptate, care va obliga sa va modificati programul. Schimbarile, desi par neplacute, sunt de fapt in avantajul dumnavoastra.Aveti ocazia sa faceti cunostinta cu o persoana mai in varsta care va poate ajuta sa rezolvati o problema profesionala. Va recomandam sa va consultati cu partenerul de viata in problemele casei. Evitati discutiile aprinse cu o femeie!
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 august 2017
Autentificare
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
stiriactuale.ro