Vineri, 29 martie 2024 - 11:54:07
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Viitorul UE, după Brexit, decis într-un oraş din România


14 septembrie 2017

Un summit european va fi organizat în România, a doua zi după ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, a anunţat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker. Summit-ul ar urma să aibă loc, pe 30 martie 2019, la Sibiu.

Uniunea Europeană trebuie să primească rapid Bulgaria şi România în spaţiul Schengen, dar şi Croaţia la momentul potrivit, a declarat miercuri, în plenul Parlamentului European la Strasbourg, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în discursul său anual privind starea Uniunii.

Cu ocazia unei vizite efectuate în România la începutul lunii mai, Juncker îşi exprimase convingerea că până la momentul în care va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, în 2019, România nu va mai fi monitorizată prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) în domeniul justiţiei şi va fi parte a spaţiului Schengen.

Cu acelaşi prilej, şeful Comisiei Europene se pronunţase ferm în favoarea aderării României la spaţiul Schengen, dat fiind că statul român a îndeplinit toate condiţiile care se impun.

„România se bucură de această libertate de mişcare şi de a călători la fel ca ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene. Cu toţii împreună trebuie să dăm în permanenţă ce avem noi mai bun pentru că acest popor, adeseori martirizat să fie de data asta artizanul păcii în sânul UE şi în lume. Doresc să protejez paşii făcuţi înainte, în aceşti ani, în Europa. Am fost surprins de anumite neînţelegeri. În Europa nu există ţări care să valoreze mai mult decât altele, naţiunile sunt egale (…) Nu au existat niciodată ţări de mâna a doua.

Fac legământ că, rămânând unită, Europa va putea realiza lucruri extraordinare. (…) Europa a fost divizată în trecut, iar acest lucru nu trebuie să se mai repete. Putem avansa împreună, însă în ritmuri diferite. O Europă care are mai multe viteze există deja, e prevăzută în tratate (…) Europa cetăţenilor e o Europă a justiţiei, libertăţii şi egalităţii”, a declarat preşedintele Comisiei Europene în discursul susţinut în plenul reunit al Parlamentului, în luna mai, la Bucureşti.

Finalizarea procesului de aderare la Spaţiul Schengen este supusă deciziei unanime a statelor membre, la nivelul Consiliului Uniunii Europene, aminteşte MAE pe site-ul său, care notează că în prezent România aplică majoritatea dispoziţiilor acquisului Schengen şi acţionează, astfel, ca un membru de facto cu o contribuţie semnificativă la însăşi securitatea Spaţiului Schengen, gestionând peste 2000 de km de frontieră externă a Uniunii Europene.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro