Joi, 28 martie 2024 - 12:08:37
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ce preţuri cresc începând de luna aceasta


3 octombrie 2017

Facturile la energie electrică şi gaze, dar şi preţul carburanţilor cresc luna aceasta, ceea ce înseamnă că şi alimentele vor fi mai scumpe. De asemenea, ratele creditelor în lei vor fi mai mari, din cauza evoluţiei ROBOR.

Energia electrică. Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis ca, de la 1 octombrie, să existe o majorare pentru consumatorii casnici de 0.03 lei/kWh. Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a explicat pentru Agerpres.ro că această înseamnă o scumpire de 3,45 lei pe lună pentru un consum mediu de 100 kWh.

Gazele. Vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă, a declarat că preţul gazelor pentru consumatorii casnici va creşte, în medie, cu 6%. Începând cu 1 aprilie, preţul de achiziţie al gazelor de producţie internă a fost liberalizat.

Combustibil. Guvernul a decis majorarea accizei la carburanţi cu 0,16 lei pe litru, de la 15 septembrie. Atunci, petroliştii au scumpit carburanţii cu 9 bani pe litru, iar începând de luna aceasta ar urma să fie o nouă creştere al preţului de la pompă.

Alimente.
Preşedintele federaţiilor sindicale din industria alimentară, Dragoş Frumosu, crede că toate aceste scumpiri ale carburanţilor şi energiei ar duce la o creştere a preţurilor la alimente cu aproximativ 6%. „Dacă, pentru producători, toate aceste scumpiri înseamnă 2-3% în mod direct, la raft s-ar putea ca preţul să fie cu 5-6% mai mare. Aceasta deoarece transportul influenţează materia primă, dar costul de transport înseamnă şi transportul de la producător la comerciant. Apoi scumpirea energiei electrică este suportată, la fel, atât de producător, cât şi de comerciant”, a declarat Dragoş Frumosu, pentru Agerpres.ro.

Ratele. Vor creşte şi ratele la creditele în lei, după ce ROBOR a cunoscut un avans considerabil în ultima săptămână. Se preconizează o creştere de aproximativ 10% a ratei. ROBOR reprezintă o rată medie a dobânzii la care băncile din ţara noastră se împrumută între ele în lei. Aceasta este calculată în fiecare zi de specialiştii Băncii Naţionale a României, ca media aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate. Astăzi, ROBOR a ajuns la 1,71%.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro