Vineri, 29 martie 2024 - 8:51:05
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Apusenii - ţara făgăduinţei


12 martie 2013

O firmă românească cu sediul în Baia Mare este interesată să deschidă o exploatare de aur şi cupru în judeţul Hunedoara, la poalele Munţilor Apuseni, în Ţara Zărandului.

Firma Samax a făcut prospecţiuni geologice în zona Criscior Rovina, acolo unde ar vrea să înceapă exploatarea metalelor grele. Proiectul presupune crearea a două cariere, plus una în subteran. Prefectul Hunedoarei afirmă că în urma prospecţiunilor din zonă, acolo există zăcăminte de aproximativ 120 de tone de aur şi 100.000 de tone de cupru. Metoda de exploatare propusă este flotaţia, o modalitate care nu implică cianuri: se sparge roca, se spală şi rezultă un compus de cupru cu conţinut de aur.

Exploatarea ar urma să se desfăşoare pe o perioadă de 20 de ani, iar compania va crea 2500 de locuri de muncă. Pentru exploatarea mineralelor din această zonă, vor trebui efectuate investiţii în infrastructură, estimările ridicându-se la sume cuprinse între 850 de milioane de dolari şi 1,2 miliarde de dolari. Firma va deschide o exploatare similară în Brazilia, iar profitul de aici va fi investit în proiectul din Hunedoara. Firma de află în faza de autorizare.

O altă exploatare a zăcămintelor de aur din Hunedoara se află la Certej, unde compania Deva Gold aşteaptă ultimele autorizaţii pentru a începe lucrul. Proiectul de la Certej a fost contestat în mai multe rânduri de asociaţiile pentru protecţia mediului.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro