Vineri, 29 martie 2024 - 11:03:35
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Miracolul polonez de la poalele Munţilor Ciucaş


26 martie 2013

În urmă cu 15 ani, Vălenii de Munte era un orăşel de provincie aproape mort din punct de vedere economic. Locurile de muncă deveniseră o problemă, iar oamenii erau nevoiţi să facă naveta până la Ploieşti pentru a-şi câştiga pâinea zilnică.

Soarele a venit de la investitorii polonezi de la Maspex care au preluat vechea fabrică de prelucrare a legumelor şi fructelor din localitate şi au transformat-o într-unul dintre cei mai redutabili competitori de pe piaţa românească în domeniul produselor de larg consum. Remarcaţi că am evitat să spunem doar sucuri, pentru că la Văleni se produce şi ciocolată caldă, şi ceaiuri instant, şi cremă pentru cafea, şi îndulcitori, şi snacksuri, iar în curând se vor produce şi paste făinoase.

În 2001, Maspex a achiziţionat fabrica Conserve SA.

Investitorul polonez a creat peste 700 de locuri de muncă în România, dintre acestea peste 400 fiind la Vălenii de Munte. Fabrica Tymbark de la Văleni va deveni cea mai completă unitate de producţie a polonezilor de la Maspex, aici fabricându-se atât sucurile de fructe, băuturile instant(ciocolată caldă, capuccino, etc) cât şi produsele de panificaţie gen biscuiţei săraţi sau prăjiturele sau pastele făinoase.

În prezent, la Valenii de Munte se produc brand-urile Tymbark, Tedi, Ciao şi Figo, precum şi produsele instant din gama  La Festa (La Festa Cappuccino, HotChocolate La Festa, La Festa 3in1).

Cifra de afaceri a companiei Maspex în România pentru anul 2012 a fost de 280 de milioane de lei, iar pentru 2013 polonezii prognozează o cifră de afaceri cu 15% mai mare decât în anul precedent.

Până acum, Maspex a investit în România 72 de milioane de euro, iar în 2013 vor investi peste 25 de milioane de lei în noile linii de producţie pentru paste făinoase şi alte produse de panificaţie de la fabrica din Vălenii de Munte.

„La Văleni ne simţim ca acasă, deja este oraşul nostru. Vom reloca liniile de producţie de la Craiova şi vom face aici ruladă, snacksuri, prăjituri dar şi paste făinoase. La Văleni prelucrăm morcovi, mere şi roşii, achiziţionate din România şi Bulgaria”, a declarat Krzysztof Grabowski, preşedintele consiliului de administraţie al Tymbark Maspex România.

Produsele nou achizitionate de la Pangrup (covrigei, biscuitei, etc), nu se produc deocamdată la Vălenii de Munte. În acest moment, a demarat relocarea liniilor de producţie, iar transferul  poate dura chiar şi luni de zile!

Astfel, Tymbark va intra pe piaţa snacksurilor, estimată la 200 milioane de lei, în care se luptă cu jucători ca Pepsi Co, care are în portofoliu branduri ca Lay's, Star sau Krax, sau Best Foods cu marca de snacksuri Lotto.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro