Marţi, 16 aprilie 2024 - 4:45:54
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


ANRE a publicat preţul reglementat al energiei la producători


27 martie 2013

Liberalizarea pieţei de energie are şi părţi bune. Una dintre acestea este obligaţia reglementatorului de a publica preţurile şi cantităţile de energie care intră în coşul reglementat, adică pentru consumatorii finali care nu au uzat de dreptul de eligibilitate, categorie în care intră şi populaţia.

Conform noii legi a energiei (nr. 160/2012), Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) este autoritatea competentă care aprobă preţurile reglementate de vânzare-cumpărare a energiei electrice şi cantităţile de energie electrică din contractele încheiate între producători şi furnizorii clienţilor finali care optează pentru preţurile reglementate, cu respectarea calendarului de eliminare treptată a acestora.

Astfel, pentru anul în curs, ANRE a stabilit pentru piaţa reglementate o cantitate de energie electrică de 15,337 TWh, la un preţ mediu de livrare de 155 lei pe MWh.

Preţurile reglementate sunt cuprinse între 125 şi 271 de lei/MWh, în funcţie de producătorul de energie. Cel mai mic preţ, aşa cum era de aşteptat, aparţine companiei Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de electricitate din România, iar cel mai scump preţ este prevăzut pentru Complexul Energetic Hunedoara.

Hidroelectrica nu este însă producătorul de energie care va acoperi cea mai mare parte din energia livrată în regim reglementat, dar va acoperi puţin peste un sfert din cantitatea totală prevăzută de ANRE pentru coşul reglementat în acest an. Cea mai mare cantitate de energie pentru piaţa reglementată provine de la centrala nuclearelectrică de la Cernavodă care va acoperi mai mult de o treime din energia livrată în regim reglementat, la un preţ de 142 de lei/MWh.

 

Noua centrală de la Brazi, pusă în funcţiune în vara anului trecut de OMV Petrom, va livra în piaţa reglementată o cantitate de energie de 1,5 TWh, aproape 10% din consumul estimat pentru 2013. Preţul aprobat de ANRE pentru centrala OMV Petrom este peste preţul mediu de 155 de lei, dar mai mic decât la ceilalţi producători termo deţinuţi de stat.

 

De exemplu, Complexul Energetic Oltenia va avea o contibuţie la coşul reglementat de 16%, la preţul de 190 de lei. Complexul Hunedoara va genera 2% din consumul reglementat, adică 308.795 de MWh, cu 271 de lei. O altă cantitate de energie reprezentant 11% din coş provine de la producătorii de energie în cogenerare de înaltă eficienţă, la preţul de 189 de lei. Iar cealaltă parte, de 86.624 de MWh vor proveni de la alţi producători cu grupuri energetice nedispecerizabile, la acelaşi preţ de 189 de lei pe MWh.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 16 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro