Joi, 28 martie 2024 - 9:31:26
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cum să faci bani din cânepă fără să devii traficant de droguri


11 mai 2013

Cânepa este planta minune a agriculturii care a fost "abandonată" din cauza conexiunii pe care o care cu cannabisul. Vă prezentăm o idee de afacere cu cânepă, cultura care poate fi vândută procesatorilor din mai multe domenii: textile, medicină, cosmetică.

Cânepa este una dintre cele mai vechi plante cultivate în ţara noastră, fiind folosită în principal la confecţionarea de îmbrăcăminte. O singură planta poate suplini majoritatea nevoilor de bază ale omenirii - mâncare, adăpost, îmbrăcăminte, combustibil.

Avantajele unei culturi de cânepă

Pe lista avantajelor unei asemenea culturi de cânepă se numără:

Utilizarea în întregime a plantei tehnice - Se prelucrează atât seminţele cât şi tulpină.

Producţia mare pe hectar - Cânepă produce cu 250% mai multe fibre decât bumbacul, la un consum mai mic de apă cu 600% şi mai multe fibre decât inul pe aceiaşi suprafaţa de teren

Număr redus de lucrări de îngrijire - Cânepă de fibră are nevoie de un număr mic de lucrări de îngrijire.

Costuri anuale la hectar: 450 - 600 de euro

Costurile pentru pentru cultivarea unui hectar de cânepă se ridică la 2.000 de lei pentru fibră şi de 2.500 de lei/ha la seminţele din care se fac uleiuri.

Defalcat, banii sunt împărţiţi pentru:

Sămânţa şi semănat: sămânţa trebuie să provină din loturi certificate, cu indici de calitate superiori, dar poate să provină şi din recolta anului anterior. În cazul cânepii pentru fibră este recomandat ca samantatul să se facă între 25 martie şi 10 aprilie, iar pentru cânepă de sămânţă în perioada 1-25 aprilie.

Lucrări de îngrijire: Cânepă de fibră are nevoie doar de tavalucire imediat după semănat, pe când la cânepă de sămânţă se face prin 1-2 prăşile mecanice între rânduri sau benzi şi un prăsit - plivit pe rând.

Recoltarea : se face în două faze atât la cânepă de fibră cât şi la cea de seminţe. Pentru cânepă de fibră: plantele se taie şi se lăsă pe câmp pentru a se usca, iar în a doua fază după uscare plantele se scutură de frunze şi se leagă în snopi cu diametrul de 20-25cm care se transporta la topitorii. Pentru cânepă de seminţe: plantele se taie şi se lăsă pentru uscare 7-8 zile.Treieratul inflorescenţelor se face cu combina de cereale. Sămânţa treierată se supune imediat curăţării, condiţionării şi uscării.

Producţia obţinută

Producţia de tulpini de cânepă în cazul cânepii de fibră este, în medie, de 9-11 tone pe hectar, iar cele de fibră de 2-3 tone pe hectar. Producţia de sămânţă variază între 400-1100 kg/ha în funcţie de condiţiile pedoclimatice şi de tehnică folosită la treierat li recoltat.

Veniturile obţinute din cânepă de fibră de pe un hectar de teren se cifrează între 2.600 şi 3.900 de euro, ţinând cont că preţul pe tonă este de 1.300 de euro. În cazul seminţelor,o tonă se vinde cu 1.000 de euro.

3 tone/ha X 1.300 euro = 3.900 de euro

1,1 tonă/ha X 1.000 euro = 1.100 de euro

Analiza de rentabilitate

Costuri de producţie: 454 - 568 euro

Venituri din producţia anuală: între 1.100 şi 3.900 de euro


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro