Vineri, 29 martie 2024 - 4:48:22
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cum va fi incasata taxa de autostrada?


13 mai 2013

Sistemul de taxare a maşinilor care vor circula pe autostrăzile din România va presupune mai multe mecanisme, cum ar fi vinieta, taxa electronică prin telefonul mobil sau codul de bare pus pe parbriz şi se va aplica odată cu darea în folosinţă a autostrăzii, a declarat, la PRO TV, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional, Dan Şova.

 

"Sistemul de taxare va fi ca o vinietă pentru autostradă, aşa cum cumperi astăzi rovinieta. Sunt mai multe posibilităţi. O să fie şi taxă electronică cu telefonul mobil, adică se va plăti prin SMS, o să fie şi cu un cod de bare pe geam - cine circulă mai mult -, o să fie şi posibilitatea să-ţi cumperi vinietă de la benzinării şi să ţi-o pui în geam când circuli. Vor fi mai multe mecanisme", a precizat Dan Şova în emisiunea "După 20 de ani", de la PRO TV.

 

În cazul mecanismului de taxare prin codul de bare, Dan Şova a explicat că acesta presupune de asemenea achiziţionarea unui tip de viniete ce va fi aplicată pe geamul maşinii şi, la trecerea prin dreptul unei camere de luat vederi, aceasta citeşte codul de bare, iar banii se reţin automat din cont.

"Asta (vinieta respectivă - n.r.) se va cumpăra tot de pe la benzinării", a adăugat el.

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional a respins modelul de taxare cu barieră, pe motiv că duce la aglomeraţie, iar în plus nu este agreat nici de investitorii care vor concesiona aceste autostrăzi.

"Modelul de taxare cu barieră pe care îl găsim acum doar prin Italia şi Franţa nu mai merge, pentru că se formează aglomeraţie, plus că nici investitorii nu îl agreează. Se vor monta camere şi fiecare îşi va cumpăra o vinietă şi îl vede camera. Când depăşeşte numărul de kilometri pe care şi l-a cumpărat, va trebui să îşi cumpere alta sau i se va trimite amenda acasă", a mai spus Dan Şova.

Întrebat de când se vor institui aceste taxe pe autostrăzile realizate în concesiune, ministrul a răspuns: "Pe cele aflate în concesiune, vom plăti taxă de la momentul dării în folosinţă".


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro