Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 2:30:06
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Gazele se scumpesc de la 1 iulie!


13 iunie 2013

Undă verde pentru scumpirea gazelor, de la 1 iulie. Comisia Europeană a respins solicitarea Guvernului pentru amânarea liberalizării preţurilor. Răspunsul a venit din partea comisarului european pentru Energie, Gunther Oettinger, cel care a declarat, luna trecută, că România este o ţară neguvernabilă. După aflarea veştii, premierul Victor Ponta a declarat că liberalizarea a fost aprobată de fostul premier Emil Boc şi a devenit obligaţia României, care trebuie respectată.

 

Departamentul pentru Energie i-a transmis lui Oettinger, încă din luna mai, o scrisoare în care a anunţat intenţia Guvernului, recomandarea oficialului european fiind însă păstrarea calendarului.

 

"Comisarul a subliniat faptul că impactul preţului energiei asupra competitivităţii industriei europene reprezintă o problemă de interes pentru Comisie. Comisarul a arătat că preţul gazelor de pe piaţa locală trebuie privit în perspectivă, raportat la preţurile de pe piaţa UE, menţionând că în anul 2011, preţul reglementat pentru consumatorii industriali din România era cel mai mic din Uniune. Răspunsul oficialului european include recomandarea de a respecta calendarul de liberalizare, atrăgând atenţia asupra faptului că, potrivit legislaţiei în vigoare, ANRE este instituţia abilitată să ia decizii privind preţul gazului din producţie locală şi a calendarului de liberalizare a preţurilor", se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

 

Premierul dă vina pentru această măsură pe guvernarea Boc. "Motivarea europenilor e clară, că trebuia să facem liberalizarea de când am intrat în UE. Din păcate, nu s-a făcut în 2007-2008, nici după aceea şi apoi Boc a aprobat după, acum minte la TV... Noi nu putem face decât... Avem nişte obligaţii de care trebuie să ne ţinem", spune Ponta.

 

Potrivit calendarului de liberalizare a pieţei de gaze, asumat prin acordul cu Fondul Monetar Internaţional, preţul la gazele destinate consumatorilor industriali va înregistra o creştere până în 1 octombrie 2014 de 160%. Pentru consumatorii casnici de gaze, calendarul prevede ca, la 1 iulie, preţul să crească cu 8%, respectiv cu 2%, de la 1 octombrie.

 

În 2014, preţurile plătite de populaţie ar urma să crească cu 2% la 1 ianuarie, cu 2% la 1 aprilie şi cu 3% în 1 octombrie. Alte majorări ar urma să fie făcute de mai multe ori pe an până în 2018.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro