Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 1:10:14
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cât valorează caii de rasă ai României


15 iunie 2013

Din patrimoniul naţional al României fac parte atât opere de artă şi monumente istorice remarcabile, dar şi cei 1.520 de cai de rasă din „Herghelia Naţională", aflată în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva. Dacă ar fi de vânzare, valoarea lor ar fi de cel puţin 75 de milioane de lei, potrivit oficialilor Romsilva. Au existat oferte de 50.000 de euro, pentru un cal de rasă Lipiţan din patrimoniu.

 

Principalele rase din hergheliile de stat sunt Pur sânge englez, Pur sânge arab, Shagya arab, Gidran, rasele româneşti Lipiţan, Huţul, Semigreul românesc şi Calul de Bucovina.

 

Patrimoniul naţional de cai de rasă (concentrat în ceea ce se poate numi „Herghelia Naţională") este format din caii care întrunesc anumite criterii şi pe care statul îi cumpără de la Romsilva.

 

Valoarea contabilă a Hergheliei Naţionale este de circa 15 milioane de lei, dar pe pieţele occidentale caii fac de 4 – 5 ori mai mult. Aceşti cai, însă, nu sunt de vânzare, cum nu sunt nici tablourile din muzeele naţionale, ci fac parte din patrimoniul genetic al României.

 

Caii de rasă din patrimoniul naţional ca şi ceilalţi 1.500 de cai îngrijiţi de Romsilva sunt repartizaţi în 12 herghelii şi 4 depozite de armăsari, împrăştiate în toată ţara. În total, valoarea lor „contabilă" trece de 25 de milioane de lei, iar valoarea de piaţă ar fi de circa 130 de milioane de lei, potivit estimărilor furnizate de oficialul Romsilva.

 

Caii sunt crescuţi şi înmulţiţi atât pentru a-i putea oferi statului, care îi cumpără de la Romsilva pentru Herghelia Naţională, dar şi pentru a-i oferi pieţei, pentru proprietari privaţi şi în scopuri sportive, ca şi pentru a satisface cererea de „montă publică".

 

Veniturile totale ale direcţiei au fost de 26,7 milioane de lei, anul trecut, în vreme ce cheltuielile au depăşit 37 de milioane de lei. Încasările pentru caii vânduţi statului la patrimoniul naţional (Herghelia Naţională) s-au ridicat la 2 milioane de lei. Alte circa 400.000 de lei au fost obţinuţi din alte vânzări.  La venituri sunt înregistrate şi subvenţiile agricole primite de Romsilva, de aproape 3 milioane de lei.

Scăderea efectivului de cai de rasă a fost cauzat de cele două războaie mondiale şi de vânzări iresponsabile, cum au fost acelea de pe vremea Societăţii Naţionale Cai de Rasă S.A., potrivit datelor Romsilva.

 

Înfiinţată în 1998 şi desfiinţată patru ani mai târziu, compania de stat  „Cai de rasă" a reuşit diminuarea patrimoniului naţional. A preluat 2060 de exemplare, iar în marite 2005, Romsilva reuşea să crească efectivele cu câteva procente faţă de ce preluase în 2002, până la 1.827.

 

Efectivul de cai de rasă administrat de Romsilva a atins nivelul de 3.867, din care „în patrimoniul genetic naţional erau 1.827 capete: 1.086 armăari de montã publicã, 97 armăsari pepinieri şi 644 iepe mame", potrivit HergheliiDeStat.ro. Diferenţa până la cei 1.520 din prezent ar fi pierderile naturale care nu au putut fi recuperate.

 

Cei peste 3.000 de cai de care Romsilva are grijă în prezent se află în cele 12 herghelii din toată ţara:  Beclean din  judeţul Bistriţa Năsăud, Cislău şi Ruşeţu -  Buzău, Dor Mărunt şi Jegălia – Călăraşi, Izvin Recaş – Timiş,  Lucina şi Rădăuţi – Suceava, Mangalia, Sâmbăta de Jos – Braşov, Slatina şi Tuluceşti din judeţul Galaţi.

 

De asemeni, armăsarii cei mai valoroşi sunt crescuţi, dresaţi şi antrenaţi în cele 4 depozite de la  Arad, Tg Mureş, Dumbrava (Neamţ) şi Râmnicelu (judeţul Brăila).

 

Anul acesta sunt în program Cupa Bucovinei de sărituri peste obstacole (la herghelia Rădăuţi, la sfârşitul acestei luni), un concurs zonal de sărituri peste obstacole la Depozitul de armăsari Târgu Mureş şi, tot acolo, în octombrie, Finala Campionatului Naţional de Atelaje cu 2 Cai.

 

Cel mai recent eveniment a fost Salonul calului, organizat astă  toamnă în colaborare cu Baza Hipica „Equestria" a soţilor Moraru, de lângă Bucureşti (Tâncabeşti).

 

Acum doi ani, prima conferinţă anuală a Societăţii internaţionale a crescătorilor de cai din rasa Shagya Arabă i-a impresionat pe oaspeţi.

 

Rolul principal al hergheliilor este „acela de a obţine progresul genetic şi de a menţine variabilitatea genetică a nucleelor de rasă, iar depozitele de armăsari au rolul de a multiplica şi de a transfera progresul genetic obţinut în herghelii cãtre populaţiile de cai de rasă deţinute de crescătorii privaţi sau către populaţiile de animale din marea creştere", spun documentele Romsilva.

 

SURSA : ECONOMICA.NET


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro