Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 1:21:59
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


România, una din cele mai performante economii din UE


4 august 2013

România se află în topul celor mai performate economii din Uniunea Europeană cu o creştere de 2,2% în primul trimestru, o expansiune economică de aproximativ 2% fiind posibilă în 2013, conform analistului Raiffeisen Bank International, Gunter Deuber pe un blog al Financial Times. Acest lucru ar face din România un performer în rândul statelor din această regiune.

Exporturile au crescut cu 4,6% în primul trimestru, iar o creştere de 3-4% pentru acest an pare posibilă”, notează agerpres.ro citându-l pe Deuber. Producţia industrială a crescut cu 4,7% în perioada ianuarie-martie 2013, sectoare precum transporturile, echipamentele electrice şi cel al produselor chimice înregistrând creşteri de până la 10%. Producţia agricolă ar putea avansa cu aproximativ 4-5% în 2013, după un declin dezastruos de 22% consemnat anul trecut în termeni de volum.
Ceea ce a dus la această creştere este întărirea exporturilor, dar şi un declin de aproximativ 0,3% al consumului gospodăriilor. Mai mult decât atât România începe să crească din punct de vedere macroeconomic. Deficitul bugetar din 2009, de 9% din PIB a scăzut la 2,9% din PIB în anul 2012. Pentru anul 2013 se anunţă un deficit bugetar sub 3% din PIB. Reducerea datoriei publice sub 40% din PIB a dus la ieşirea deficitului excesiv în luna iunie.

Cheltuielile din sectorul public sunt de aproximatv 36% din PIB şi sunt comparative scăzute cu cele ale altor state membre ale Uniunii Europene sau alte economii emergent.

România a reuşit astfel una din cele mai puternice ajustări economice dintre statele Uniunii în ultimii ani. În anul 2007 deficitul a atins aproximatv 13,4% din PIB.

Cu toate acestea rata insolvabilităţii în rândul întreprinderilor mici şi mijlocii este printer cele mai mari din Europa Centrală, iarsectorul bancar a raportat o rentabilitate a capitalului propiu negative din anul 2010 până în anul 2012. Ca şi răspuns la cererea internă scăzută Guvernul a redus TVA-ul la pâine de la 24% la 9% începând cu data de 1 septembrie. Veniturile se vor recupera prin mărirea accizelor la alcool şi alte bunuri de lux.

Următoarele luni sunt cruciale pentru Guvern. Acesta trebuind să îşi arate angajamentul faţă de o serie de reforme structurale care vor aduce schimbări pe plan intern României, FMI făcând în acest sens presiuni constante asupra României.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro