Miercuri, 24 aprilie 2024 - 1:11:40
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Care sunt documentele necesare pentru programul „Prima casă”


14 august 2013

Băncile participante la programul guvernamental "Prima Casă" încep să primească dosare de creditare, după noile norme, respectiv pentru creditele în lei. Cei care doresc să cumpere o locuinţă prin "Prima Casă" au nevoie de o listă de documente, ultimul introdus recent fiind certificatul de eficienţă energetică.

Astfel, dosarul de creditare va cuprinde copii ale actului sau actelor de identitate a solicitantului, membrilor familiei, şi, după caz, pentru persoanele care participă cu veniturile lor la credit, denumite coplătitori. În cazul în care este căsătorit sau divorţat, solicitantul trebuie să prezinte şi copii ale certificatului de căsătorie sau hotărârea de divorţ.

În ceea ce priveşte documentele care atestă veniturile cumpărătorului şi ale coplătitorilor, dacă este cazul, acestea sunt adeverinţa de venit de la compania angajatoare pe baza formularului pus la dispoziţie de bancă.

Aceasta trebuie să fie depusă în original şi să fie emisă cu maximum 30 de zile calendaristice înaintea depunerii dosarului.

De asemenea, mai trebuie depusă o copie a contractului individual de muncă, inclusiv actele adiţionale ale acestuia, în copie. În cazul în care solicitantul mai înregistrează şi alte venituri, va trebui să depună şi copii care dovedesc realizarea lor.

Dosarul va cuprinde şi documentele care dovedesc plata avansului acordat de către cumpărător, vânzătorului, precum şi antecontractul de vânzare-cumpărare şi chitanţă autentificată la notariat.

Dacă este cazul, solicitantul creditului trebuie să mai prezinte şi documentele privind alte credite, carduri de credit sau overdraft pe care le mai are la alte bănci.

Un alt act care trebuie pus în dosar este declaraţia pe propria răspundere autentificată, că la data solicitării creditului, nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia, nicio locuinţă, fie deţine în proprietate cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Prima Casă, în suprafaţă utilă mai mică de 50m².

De asemenea, mai sunt necesare şi copii ale extraselor din documentaţia cadastrală, precum şi portul de evaluare a imobilului care va fi achiziţionat, întocmit de un evaluator agreat de bancă.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro