Joi, 25 aprilie 2024 - 7:04:54
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Fonduri UE pentru pierderile agricultorilor


18 august 2013

În ciclul financiar 2014-2020, România va putea folosi, pentru prima oară, fonduri europene pentru acordarea de despăgubiri agricultorilor în caz de „pierderi economice“, inclusiv în cazul scăderii drastice a veniturilor

Fondurile alocate României de Uniunea Europeană pentru noul ciclu financiar, 2014-2020, sunt de 19,49 miliarde de euro, cu circa 5 miliarde de euro mai mari decât cele alocate pentru perioada 2007-2013 (este adevărat însă că, în perioada 2007-2013, România a beneficiat şi de fonduri SAPARD destul de consistente, fonduri care se vor epuiza la sfârşitul acestui an). Dar distribuţia banilor va fi diferită faţă de perioada 2007-2013, şi anume: 7,1 miliarde de euro sunt destinate pentru Pilonul II- Dezvoltare Rurală (cu 1,1 miliarde de euro mai puţin decât în perioada 2007-2013) şi 12,4 miliarde de euro pentru Pilonul I- Plăţi directe (cu circa 6 miliarde de euro mai mult decât în actualul ciclu financiar).

O noutate pentru România constă în faptul că, pentru prima oară, agricultorii vor putea beneficia de fonduri europene pentru acoperirea riscurilor. Pentru aceasta, Guvernul a adoptat deja actele normative privind înfiinţarea unui fond mutual (iniţial, era vorba să se înfiinţeze 2-3 astfel de fonduri), care va acorda compensaţii financiare fermierilor „pentru pierderile economice“, printre care, pierderi de efective la animale sau de producţie la plante, pierderi economice din activitatea desfăşurată în exploataţie, în special din cauza scăderii performanţelor zootehnice ale animalelor sau scăderii producţiei plantelor etc. Două treimi din compensaţiile acordate agricultorilor prin fondul mutual vor proveni de la UE, restul de la bugetul naţional şi din cotizaţiile membrilor.

Cuantumul compensaţiilor va fi stabilit de consiliul de conducere al fondului, conform legii.

Secretarul de stat de la MADR, Daniel Botănoiu, a declarat pentru Capital că dacă procedurile se vor derula conform celor deja convenite cu organizaţiile interprofesionale, fondul mutual ar putea fi înfiinţat până la sfârşitul acestui an sau cel mai târziu la începutul anului viitor. „Noi susţinem doar înfiinţarea fondului. Deci, depinde de ei, de agricultori, dacă se organizează pentru a-şi putea acoperi eventualele pierderi de venit“, a spus oficialul MADR.

Dar noutatea absolută pentru România este aceea că, începând din anul 2014, fermierii ar putea beneficia, ca şi omologii lor din Franţa, Germania, Anglia şi celelalte ţări fondatoare ale UE, de compensaţii financiare pentru pierderile înregistrate din cauza scăderii drastice a preţurilor unor produse agricole, în anumite perioade (de regulă, atunci când se înregistrează supraproducţie şi preţurile se prăbuşesc- n.red.). Pentru aceasta, Guvernul, prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, va trebui să notifice Comisia Europeană şi să solicite sprijin financiar de la bugetul UE.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro