Vineri, 19 aprilie 2024 - 6:41:10
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Secretul afacerii McDonald


21 august 2013

McDonald's nu scoate cei mai mulţi bani din vânzarea celebrilor hamburgeri. Modelul de afaceri al McDonald's este total atipic faţă de al altor mari lanţuri de restaurante din lume.

Mare parte din profiturile gigantului fast-food provin din chirii şi nu din vânzarea de mâncare, care este activitatea de bază a companiei. Marjele foarte înalte de profit ale McDonald's sunt un rezultat al puterii sale de negociere a preţurilor (atât cu furnizorii, cât şi cu clienţii) şi al faptului că activitatea de închiriere este extrem de profitabilă.

McDonald's este cel mai mare cumpărător de carne de vită, carne de porc şi cartofi şi al doilea cel mai mare cumpărător de pui din lume. Comenzile sale anuale de cartofi prăjiţi constituie 7,5% din întreaga cultură de cartofi a Americii.

Modelul de afaceri al corporaţiei americane diferă de restul lanţurilor de fast-food. În afara cotelor de franciză, a alimentelor şi a cotei din vânzări, McDonald's percepe şi o chirie, parţial coordonată cu vânzările. Ca o condiţie la contractul de franciză, corporaţia deţine obligatoriu şi terenurile pe care se află restaurantele. Cifra de afaceri relativ mică a lanţului de restaurante este explicată de modelul de afaceri atipic pe care îl practică McDonald's, care deţine o serie de active imobiliare (terenuri şi clădiri). Valoarea netă a acestor active fixe, la finalul lui 2011, era de 22 mld. dolari, din totalul de 32 mld. dolari, cât era totalul activelor companiei. Doar 19% din restaurantele McDonald's, la nivel global, sunt deţinute de companie, restul fiind francize. Circa două treimi din cifra de afaceri a gigantului american este generată din propriile magazine, restul provenind din taxele de franciză şi chirii - informeaza capital.ro


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro