Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 3:47:27
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


ActiveWatch şi Reporteri fără Frontiere protestează faţă de Codul insolvenţei


6 octombrie 2013

ActiveWatch şi Reporteri fără Frontiere condamnă decizia Guvernului de a adopta, „în totală lipsă de transparenţă”, Ordonanţa de urgenţă privind insolvenţa, ale cărei prevederi „pun în pericol libertatea presei şi dreptul la informare al publicului”, potrivit celor două organizaţii.

„Prin susţinerea acestui act normativ, Guvernul deschide un nou capitol în istoria controlului politic şi economic al instituţiilor de presă din România”, arată ONG-urile într-un comunicat citat de Mediafax, precizând că Ordonanţa de urgenţă privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, adoptată miercuri de Guvern şi publicată vineri în Monitorul Oficial, prevede, la articolul 81, suspendarea licenţelor audiovizuale în cazul societăţilor comerciale care intră în procedură de insolvenţă.

ActiveWatch şi Reporteri fără Frontiere consideră că articolul de lege menţionat intră în flagrantă contradicţie cu articolul 30, alineatul 2, din Constituţia României care precizează că „nicio publicaţie nu poate fi suprimată”, punând astfel în pericol dreptul constituţional la liberă exprimare.

În plus, prevederea „sabotează atribuţiile instituţionale ale Consiliului Naţional al Audiovizualui (CNA), instituţie care, prin lege, este "autoritate unică de reglementare în domeniul politicilor media audiovizuale" (art.10, alin 2 din Legea 504/2002 a audiovizualului)” şi intră în contradicţie şi cu alte prevederi din Legea audiovizualului, în care nu este prevăzută suspendarea licenţelor şi potrivit căreia CNA este singura instituţie care poate elibera sau retrage licenţe audiovizuale, mai arată cele două ONG-uri.

Totodată, articolul 81 „este discriminatoriu, fiind dedicat exclusiv mediului audiovizual, deşi există şi alte sectoare ale economiei care funcţionează pe baza unor licenţe eliberate de autorităţi publice”, „a fost adoptat într-o totală lipsă de transparenţă, fiind introdus în ziua votului, deşi proiectul de lege fusese supus dezbaterii publice în urmă cu o lună” şi „intră în flagrantă contradicţie cu însuşi scopul procedurii de insolvenţă, de a ajuta societăţile aflate în dificultate să se redreseze”, mai spun ONG-urile.

ActiveWatch şi Reporteri fără Frontiere cer Parlamentului să respingă acest articol care „pune în pericol libertatea presei şi dreptul cetăţenilor la liberă informare” şi se vor adresa Comisiei Europene în legătură cu „această gravă ameninţare la adresa libertăţii presei comisă de Guvernul României”. În acest sens vor fi sesizaţi Comisarul pentru justiţie, drepuri fundamentale şi cetăţenie, Viviane Reding şi Comisarul pentru comunicaţii, conţinut şi tehnologie, Neelie Kroes, precizează organizaţiile semnatare.

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) consideră de asemenea că prevederile privind suspendarea licenţei audiovizuale din Codul insolvenţei sunt restrictive, aduc atingere libertăţii presei, instaurează un regim discriminatoriu şi crează premisele unor posibile abuzuri, potrivit unui comunicat.

Şi preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, vineri, că PDL va adresa o scrisoare vicepreşedintelui Comisiei Europene Viviane Reding în privinţa Codului insolvenţei, considerând că sunt articole ţintite în acest cod care urmăresc „subjugarea presei”.

Licenţa audiovizuală a televiziunilor şi radiourilor aflate în insolvenţă va fi suspendată de către CNA până la data confirmării planului de reorganizare pentru societăţile care deţin aceste licenţe, potrivit Ordonanţei de Urgenţă privind insolvenţa, publicată vineri în Monitorul Oficial.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro