Vineri, 19 aprilie 2024 - 7:32:14
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Un nou domeniu schiabil: 68 km de pârtii, în Făgăraş


27 ianuarie 2014

În următorii ani, pe teritoriul administrativ al comunei braşovene Lisa, se va realiza cel mai mare domeniu schiabil din România şi al şaptelea ca extindere din Europa, se menţionează pe site-ul ”regiuneacentru.ro”. Vor fi 68 de kilometri de pârtii amenajate pe versantul nordic al Munţilor Făgăraş, unele la altitudini de peste 2.400 m, fapt care va permite menţinerea zăpezii pe o perioadă mult mai lungă decât în oricare altă zonă de schi din România. Accesul turiştilor şi legătura între pârtii vor fi asigurate prin intermediul telegondolelor.

Pentru acest proiect ambiţios, iniţiat de Primăria Lisa, vor fi necesare investiţii de mare anvergură, ce vor depăşi 120 de milioane de euro şi care urmează să fie realizate în decurs de cinci ani, după cum a apreciat edilul comunei, Sorin Nicolae Greavu.

„Avem prevăzute patru etape pentru implementarea acestui proiect care va genera o puternică dezvoltare economică şi turistică a întregii zone. Pentru finanţarea lui ne-am asociat cu Consiliul Judeţean Braşov şi dorim să accesăm fonduri europene. La sfârşitul anului trecut am primit de la Consiliul Judeţean 80.000 de lei pentru plata studiului de prefezabilitate. În acest an vom termina şi studiul de fezabilitate la care s-a lucrat doi ani. De asemenea, specialiştii au întocmit studii comparative ale temperaturii şi evoluţiei stratului de zăpadă de pe suprafaţa viitorului domeniu schiabil, în diferite perioade ale anului, astfel încât să avem o imagine clară asupra potenţialului zonei”, a explicat primarul din Lisa.

Consiliul Judeţean va sprijini acest proiect de dezvoltare, asigurând cofinanţarea cheltuielilor. Preşedintele CJ, Aristotel Căncescu, a anunţat că din creditul de 5.000.000 de euro care urmează să fie accesat de judeţ, 200.000 de euro sunt destinate comunei Lisa. De menţionat este faptul că deşi proiectul se află abia la început, el a atras deja atenţia investitorilor străini. Astfel, o societate din Germania şi alta din Austria s-au arătat interesate de exploatarea viitorului domeniu schiabil.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro