Vineri, 19 aprilie 2024 - 11:37:15
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Legea falimentului personal ar putea apare in maxim o luna


12 februarie 2014

Proiectul de lege privind insolventa persoanelor si falimentul personal, a fost amanat ieri de la vot în plenul Camerei Deputatilor, întorcandu-se la Comisia juridica. Camera Deputatilor este camera decizionala, dupa ce actul normativ a fost deja adoptat de catre Senat în anul 2010, relateaza Adevarul.

Bogdan Ciuca, presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, a declarat ca proiectul ar putea fi adoptat în trei saptamâni-o luna, deoarece un grup de lucru din aceasta comisie trebuie sa realizeze un raport în privinta proiectului.

În absenta legii falimentului personal, românii nu beneficiaza nu beneficiaza de dreptul de a fi protejati atunci când nu mai pot face fata datoriilor, desi posibilitatea exista în mai multe state occidentale, precum Marea Britanie, SUA, Franta, Germania sau Japonia. De asemenea, o serie de state din fostul bloc comunist au legiferat aceasta posibilitate, respectiv, Polonia, Cehia sau Ungaria.

Insolventa personala poate fi deschisa la cererea debitorului, care, odata cu cererea, recunoaste cu buna-credinta ca se afla în stare de insolventa, sau la cererea creditorului care are de recuperat o suma de bani, potrivit formei adoptate în Senat.

Creditorul trebuie sa aduca înscrisuri ca debitorul se afla în stare de insolventa si ca, într-o perioada de de maxim 30 de zile de la data exigibilitatii creantei a încercat reglementarea amiabila sau executarea silita, dar aceste demersuri au ramas fara rezultat.

Cererea debitorului trebuie sa fie solutionata într-o perioada de 5 zile de la înregistrare si poate fi solutionata si fara citarea partilor daca în termen de 3 zile de la înregistrare nu exista cereri de interventie. Daca se aplica citarea, atunci termenul de citare este prescurtat la 48 de ore. Termenul de recurs este la 10 zile de la pronuntare.

În cazul în care nu exista motive temeinice pentru deschiderea procedurii de faliment personal, se introduce o perioada de observatie de maxim 90 de zile. În acest timp, administratorul judiciar al procedurii de insolventa va notifica creditorii si va afisa lista celor admisi. În acelasi timp, el va face inventarul bunurilor debitorului si va putea dispune „continuarea, încetarea sau restrictionarea afacerilor individuale sau familiale ale debitorului si ale actelor juridice ale debitorului". De asemenea, el va putea propune judecatorului ramânerea debitorului sau familiei sale în locuinta sa.

Sursa: REALITATEA.NET
 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro