Marţi, 16 aprilie 2024 - 10:02:07
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Accizele scumpesc plinul de benzină cu 25 de lei în numai trei luni


25 februarie 2014

Modul de calcul al accizelor ar putea duce la o procedură de încălcare a trata­tului de aderare din partea Co­misiei Europene. În acest caz, Finanţele vor fi obligate să revină la vechea formulă care avantaja consumatorii. Modificarea cursului de schimb şi supraaccizarea înseamnă un plin de benzină mai scump cu 25 lei

Benzina şi motorina s-au scumpit în ianuarie din cauza modificării cursului de schimb la care se plătesc accizele. Din aprilie, supraacciza de şapte eurocenţi pe litru va creşte preţul carburanţilor şi mai drastic, afectând toate bunurile de larg consum.

„Efectul pentru consumatori al modificării legislative privind cursul de schimb utilizat în scop de accize înseamnă o majorare cu aproximativ 5 lei la un plin de benzină. Mai mult, din aprilie, se vor mai adăuga 20 de lei la un plin de benzină, ca efect al majorării nivelului accizelor“, arată Alexandru Cristea, tax partner Tuca, Zbârcea şi Asociaţii. Dacă acciza suplimentară este o decizie controversată în plan intern, modificarea cursului de schimb depăşeşte graniţele României, fiind în dezacord cu directivele Uniunii Europene care arată că: „Pentru statele membre care nu au adoptat moneda euro, valoarea euro în monedele naţionale care trebuie aplicată valorii ratelor de impozitare se fixează o dată pe an. Ratele care trebuie aplicate sunt cele obţinute în prima zi lucrătoare din luna octombrie şi publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi se aplică de la data de 1 ianuarie a următorului an calendaristic.“ În acest context, deschiderea unei proceduri de infringement de către Comisia Europeană este iminentă, cu atât mai mult cu cât reprezentanţii industriilor afectate de măsurile autorităţilor române vor să trimită sesizări la Bruxelles. Este evident că Ministerul Finanţelor a ignorat, cu bună ştiinţă, reglementările europene atunci când a decis să modifice cursul de schimb. Până la 1 ianuarie 2014, valoarea în lei a accizelor se stabilea pe baza cursului comunicat în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Prin urmare, în 2014, ar fi trebuit folosit cursul de 4,4485 lei/euro, anunţat la 1 octombrie 2013, care era mai mic cu 1,67% decât cel din 2012.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 16 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro