Joi, 28 martie 2024 - 12:41:53
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


ANAF îi recompensează pe "turnătorii fiscali"


14 septembrie 2012

impoziteRomânii care vor transmite Fiscului informaţii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii ar putea primi stimulente fiscale sau facilităţi, aşa cum se întâmplă şi în alte state, a declarat secretarul de stat în MFP Liviu Voinea, care va studia legislaţia "denunţătorului" din Suedia, scrie Mediafax. "În Suedia vom analiza şi sistemul denunţătorului, care funcţionează de ani buni acolo şi ar putea fi implementat şi la noi", a declarat Voinea pentru Mediafax. Oficialul MFP a arătat că în Suedia populaţia este stimulată fiscal să dea informaţii despre averea vecinilor, a cunoştinţelor sau operaţiunile unor companii.


"Acolo oamenii primesc la poştă scrisori în care sunt informaţi că au plătit un impozit X, dar li se tramite şi dacă unii dintre vecini au declarat valori de impozitare mult mai mici. Fiscul se bazează pe faptul că oamenii ştiu cel mai bine situaţia vecinilor şi pentru cei care transmit informaţii corecte despre aceştia se aplică scutiri, sau li se dă o recompensă şi mai plătesc doar diferenţa", a explicat Voinea. Secretarul de stat va pleca peste două săptămâni în Suedia pentru a prelua normele de aplicare a plăţii TVA la încasare din această ţară şi pentru o analiză a modelului suedez de impozitare a proprietăţii. "Cred că reforma proprietăţii este foarte importantă. Noi colectăm 0,7% din PIB, pe când Polonia colectează 1,1% din PIB, iar media europeană este undeva la 3%. Sunt prea multe exceptări în România", a mai spus Voinea. Fiscul din Statele Unite, Internal Revenue Service, are un program pentru denunţători prin care aceştia pot câştiga o recompensă de până la 30% din veniturile recuperate de stat datorită informaţiilor astfel obţinute.

Recent, un fost bancher de la divizia americană a băncii elveţiene UBS a primit o recompensă de 104 milioane de dolari pentru că a divulgat "ingineriile" prin care grupul financiar ajuta clienţi bogaţi din SUA să-şi mascheze veniturile pentru a plăti taxe cât mai mici.

Informaţiile oferite de Bradley C. Birkenfeld au ajutat Fiscul din Statele Unite să recupereze taxe neplătite de 5 miliarde de dolari, precum şi să ajungă la o înţelegere cu UBS prin care banca a acceptat plata a 780 milioane de dolari şi cedarea informaţiilor privind conturile a 4.500 de clienţi americani pentru închiderea investigaţiei.

În ultimii ani, autorităţile fiscale din Germania au cumpărat în mai multe rânduri, de la angajaţi ai băncilor elveţiene, baze de date cu informaţii despre clienţii germani bogaţi care îşi ascund averea în conturi off-shore. Cel mai recent, în acest an, un informator al Fiscului german a fost recompensat cu 3,5 milioane euro în schimbul unui CD cu astfel de informaţii.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro