Joi, 28 martie 2024 - 12:08:16
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ţara în care oamenii vor munci până la 67 de ani


30 martie 2012

batraniGuvernul polonez a făcut un pas spre stabilirea vârstei de pensionare la 67 de ani, printr-un compromis în această controversată problemă între Platforma civică a premierului liberal Donald Tusk şi aliatul său, partidul popular agrar PSL, transmite AFP. Pentru a se putea pensiona anticipat, va trebui însă ca femeile să cumuleze 35 de ani de cotizare, iar bărbaţii 40, a mai precizat premierul.

Potrivit proiectului de lege al guvernului polonez, vârsta de pensionare, care în prezent este de 60 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi, va creşte progresiv, începând din 2013, urmând să ajungă la 67 de ani în 2020 pentru bărbaţi, iar în 2040 şi pentru femei.

Reforma vârstei de pensionare mai trebuie aprobată şi de parlamentul de la Varşovia, pentru a intra în vigoare.

Guvernul lui Tusk intenţionează să răspundă astfel la scăderea demografică, îmbătrânirea populaţiei şi riscul unei „lipse dramatice de mână de lucru în Polonia la orizontul anilor 2040”.

Studiile citate de premier prevăd că peste jumătate din locuitorii Poloniei, care astăzi sunt în număr de 38,2 milioane, vor avea peste 50 de ani la orizontul anului 2042 şi că doar o treime dintre polonezi vor mai fi activi pe piaţa muncii.

Proiectul, care a fost anunţat de Donald Tusk în momentul reinstalării sale în fruntea guvernului, după alegerile legislative câştigate în octombrie de partidul său de centru dreapta, a stârnit un val de proteste din partea sindicatelor şi a opoziţiei, atât de stânga cât şi de dreapta.

Sindicatul Solidaritatea a strâns deja 1.5 milioane de semnături în favoarea unui referendum naţional cu privire la vârsta de pensionare. Decizia privind organizarea unui astfel de referendum îi revine legislativului polonez.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro