Vineri, 19 aprilie 2024 - 9:55:22
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


BNR nu va lăsa cursul "din mână" nici în 2012


23 decembrie 2011

isarescuBanca Naţională a României (BNR) va menţine în 2012 cursul în intervalul 4,3-4,4 lei pentru un euro, dar va rata ţinta de inflaţie la sfârşitul anului din cauza efectului de bază negativ al preţurilor la alimente, potivit unui raport al grupului italian UniCredit, informează Mediafax.

Finanţarea deficitului public va fi determinantă pentru cotaţia leului şi dobânzi anul viitor, notează UniCredit. Ministerul de Finanţe ar putea accesa direct sectorul privat pentru finanţare, punând presiune pe dopbânzile la depozite şi reducând şi mai mult lichiditatea din sectorul bancar.

Alternativ, BNR ar putea să asigure lichidităţi băncilor locale dispuse să-şi crească expunerea pe obligaţiuni guvernamentale. În absenţa unor măsuri neconvenţionale, improbabile întrucât ar deprecia leul, UniCredit anticipează o înăsprire a condiţiilor monetare, în pofida politicii mai relaxate a băncii naţionale.

Leul a fost afectat recent de temerile legate de criza din zona euro, dar BNR a menţinut cursul sub 4,38 lei pe euro, scriu analiştii grupului italian. Chiar dacă neagă că ar exista un plafon pentru curs, este puţin probabil ca BNR să lase leul să treacă de nivelul de 4,4 lei pe euro mai mult de câteva zile, întrucât instituţia se teme că portofoliul de împrumuturi în valută se va deteriora în continuare.

"În consecinţă, vedem cursul leu/euro în intervalul 4,3-4,4 lei pe euro cea mai mare parte a anului următor, iar niveluri mai ridicate ar putea fi testate în cazul unei aversiuni extreme faţă de risc, în timp ce cotaţii mai scăzute sunt posibile dacă se îmbunătăţeşte volumul de valută disponibil pe piaţa locală", se arată în raport.

BNR a scăzut dobânda de politică monetară la 6% în noiembrie, iar analiştii UniCredit se aşteaptă ca banca să reducă de încă două ori rata cheie anul următor.

Inflaţia s-a situat la 3,6% în octombrie, nivel care va fi probabil înregistrat şi la sfârşitul anului. Inflaţia anuală ar putea coborî până la la 3% în aprilie anul următor, urmând să urce în a doua jumătate a anului, ca urmare a unui efect de bază foarte puternic (deflaţia cumulativă în perioada iunie-septembrie a fost de 1,2%).

Prognoza pentru sfârşitul anului următor este de 4,5%, peste intervalul ţintă de 2-4%, potrivit UniCredit.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro