Joi, 25 aprilie 2024 - 10:59:00
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cursul a explodat: 4,6186 pentru un euro


26 iulie 2012

euroBNR a anunţat ieri un curs de 4,6186 în creştere cu 0,84% faţă de cursul anunţat luni. Deprecierea şi inflaţia au anulat orice creştere salarială din acest an. De asemenea, moneda românească s-a depreciat puternic şi faţă de dolar, care a depăşit nivelul de 3,8 lei. Astfel, dolarul a ajuns la 3,8343, în creştere cu 0,91% faţă de nivelul atins luni.

„Nu nivelul în sine al cursului este o problemă, ci volatilitatea, viteza cu care se depreciază leul, ce indică incertitudine şi erodarea rapidă a interesului investitorilor străni în România “, comentează economistul Florin Cîţu. Potrivit acestuia, în prezent, BNR nu poate interveni în piaţă, deoarece anul acesta trebuie să plătească o parte din datoria către FMI.

5 lei/euro reprezintă „următoarea ţintă “

Economistul Florin Cîţu este de părere că „nu există limită “pentru depreciere, menţionând că un nivel de 5 lei/euro reprezintă „următoarea ţintă “. Potrivit lui Cîţu, în asemenea situaţii, economiile se ajustează. Cum anume? De exemplu, persoanele care trebuie să dea mai mulţi bani la rată fie vor tăia din cheltuieli, fie vor încerca să negocieze cu angajatorii să le dea salarii mai mari, spune economistul citat. „Avem o economie slabă, o politică proastă şi nu avem cum să avem o monedă puternică “, spune acesta, iar situaţia va continua şi după referendum, deoarece ne vom confrunta în continuare cu instabilitate fie că va continua lupta dintre preşedinte şi premier, fie că va începe campania pentru alegerile prezidenţiale. În schimb, bancherul de investiţii Matei Păun vede ca benefică actuala depreciere accelerată a leului în faţa euro, el adăugând că deprecierea de 6% de la începutul anul şi până acum este destul de redusă, fiind de dorit să se ajungă la 10-20% până la finalul anului. În total, de la începutul acestui an şi până în prezent, moneda naţională s-a depreciat cu peste 6% faţă de euro, în condiţiile în care zlotul polonez a crescut cu 6%, iar forintul maghiar s-a apreciat cu 8,5%.

Nivelul de trăi a scăzut cu 3,42%

Deşi datele statistice oficiale indică o creştere a salariului mediu net al românilor cu 4,29%, evoluţia defavorabilă a cursului şi inflaţia au anulat orice venit suplimentar. Astfel, nivelul de trai al românului mediu a scăzut, de la începutul acestui an şi până în prezent, cu 3,42%, potrivit calculelor evz.ro, bazate pe cele mai recente date privind evoluţia salariului mediu net, a inflaţiei şi a cursului de schimb de la Institutul Naţional de Statistică (INS) şi Banca Naţională a României (BNR). În lipsa impactului cursului valutar, românii s-ar fi bucurat de un nivel de trăi ceva mai bun. Mai exact, românii ar fi simţit o creştere salarială reală de 2,64%. De menţionat că cea mai puternică depreciere a venit din luna mai încoace, adică de la venirea lui Victor Ponta la cârma guvernului. De la începutul lunii mai şi până în prezent, leul s-a depreciat cu aproape 4,3%.

Care sunt avantajele deprecierii leului

Nivelul la care a ajuns cotaţia euro/leu îi ajută pe unii şi îi afectează pe alţii, spun analiştii economici. Practic, în acest moment, leul este în bătaia a două nenorociri. Pe de o parte, avem criza europeană care se înrăutăţeşte pe zi ce trece şi care va ajunge la o rupere a euro, în opinia lui Cîţu. Pe de altă parte, avem instabilitatea politică din România, care face şi ca performanţa leului să fie mult mai slabă faţă de monedele din regiune.
Chiar dacă li s-a redus activitatea din cauza scăderii activităţii în UE, exportatorii sunt cei care profită de pe urma deprecierii leului, ei devenind mai competitivi în afara ţării. Doru Lionăchescu, partener principal al casei de investiţii Capital Partners, vede partea plină a paharului: „din perspectivă macroeconomică, faptul că BNR lasă cursul să floteze liber vă ajuta România să câştige la capitolul competitivitate “, în condiţiile în care devalorizarea monedei unei ţări o face mai atractivă pentru investitori. Mai mult decât atât, Lionăchescu este de părere că „dinamica accelerată a cursului se datorează unei schimbări de paradigmă a BNR “de a nu mai interveni în piaţă. Însă, din păcate, în acest caz tensiunea politică îi face pe investitori nervoşi, astfel încât această recuperare de competitivitate nu ne ajută cu nimic. Doru Lionăchescu s-a declarat convins că „trăim o perioadă îndelungată de volatilitate a cursului din cauza situaţiei politice a României şi din cauza nesiguranţei Europei “. El nu se aşteaptă însă să vedem creşterea şomajului sau falimente de întreprinderi din cauza deprecierii leului. „În schimb, ne poate creşte şomajul din cauza politicilor pe care le ia guvernul “, afirmă şeful Capital Partners. Acesta afirmă că nu crede că, pentru o ţară că România, soluţia de revenire la creştere economică poate veni de la un guvern de stânga.

Băsescu: Numai un naiv spune „îşi va reveni leul “

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, ieri, că Banca Naţională nu mai are resursele pentru a interveni pentru a stabiliza cursul leului, iar rezervele valutare se aproprie de limita minimă, menţionând că afirmaţiile premierului Victor Ponta sunt ale unui „naiv “. Băsescu a fost întrebat, într-o emisiune la Money Channel, cum vede declaraţiile recente ale premierului Victor Ponta, potrivit căruia cursul euro-leu va reveni după referendumul din 29 iulie. „Numai un naiv spune «îşi va reveni leul», se va întări peste noapte. Nu, va fi foarte greu să mai revină la valorile care au fost când domnul Ponta a primit mandatul pentru că cursul, ştiţi şi dumneavoastră foarte bine, are o componentă de încredere extrem de ridicată. Vreo 60-70% din stabilitatea cursului este dată de încrederea în stabilitatea politică. Nu vom reveni, dar măcar stopăm deprecierea “, a afirmat Băsescu. Preşedintele suspendat a menţionat că nici BNR nu poate controla deprecierea leului. „Nici măcar Banca Naţională nu mai are resurse enorme să intervină pe piaţă să ţină leul la un curs acceptabil, pentru că ne apropriem de limita sub care nu putem coborî din punct de vedere al rezervelor BNR. Banca Naţională trebuie să aştepte un moment de acalmie, cu o perspectivă bună pe stabilitatea politică, să poată să facă eficient intervenţiile, altfel e poveste “, a mai afirmat Băsescu.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro