Vineri, 19 aprilie 2024 - 7:56:59
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Discuţiile pe tema suspendării preşedintelui au prăbuşit Leul


7 iulie 2012

leuReferinţa cursului de schimb urca la 4,4796 lei/euro, un nou maxim istoric, sub presiunea tensiunilor politice.

Cursul de referinţă a continuat să crească şi a ajuns la 4,4796 lei/euro, atingând astfel un nou maxim istoric, în aşteptarea votului de vineri pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Paritatea este cu 0,81 bani peste nivelul de miercuri, când a fost înregistrat precedentul record, de 4,4715 lei/euro. Deprecierea leului în raport cu euro a influenţat şi paritatea oficială leu/franc elveţian, care a urcat cu 0,43 bani, de la 3,7236 lei/franc la 3,7279 lei/franc, şi a atins un nou maxim al ultimelor zece luni. O rata oficială mai ridicată a fost înregistrată la 5 septembrie 2011, când francul a fost la 3,8133 lei. Leul s-a depreciat joi şi în raport cu dolarul, astfel că rata de referinţă pentru dolar a avansat cu 2,85 bani, la 3,5827 lei/dolar, de la nivelul din ziua precedentă, de 3,5542 lei/dolar. Un curs oficial mai mare decât cel de joi a fost atins pe 5 iunie, când dolarul a fost la 3,5918 lei. Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc. Paritatea leu/euro a început să crească încet încă din a doua parte a zilei de marţi, ca urmare a tensiunilor politice dintre PDL şi USL, iar miercuri a depăşit nivelul de 4,47 lei/euro, deşi BNR a intervenit indirect în piaţă pentru a încetini deprecierea leului. Cotaţiile s-au apropiat miercuri chiar de 4,4800 lei/euro, după anunţul USL privind depunerea cererii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. În primele minute ale şedinţei de joi, euro a fost cotat la 4,4735 - 4,4750 lei, foarte aproape de închiderea de miercuri, de 4,4735 - 4,4755 lei/euro. „Nu cred că cursul este afectat acum de ceea ce se întâmplă azi în Parlament, pentru că se ştia deja de ieri că doar se va citi cererea USL şi votul va fi abia vineri. Acum volumele sunt mici şi ordinele au dus cursul peste 4,48 lei/euro. Probabil că BNR nu vrea să intervină mai mult şi păstrează o atitudine precaută. Având în vedere că volumele de tranzacţionare sunt foarte reduse, băncii centrale i-ar fi foarte uşor să intervină şi să oprească deprecierea, însă nu vrea. Probabil că vede că şi zlotul şi forintul se depreciază şi atunci lasă leul să se deprecieze uşor, pentru că nu te poţi opune curentului. Nu cred că putem vorbi de retrageri de capitaluri străine, ci mai degrabă de unii jucători care ştiu că tensiunile politice nu fac bine monedelor naţionale şi atunci iau poziţii de câteva zile în care mizează pe deprecierea leului şi apoi le închid “, a afirmat un dealer.

ING: Cotaţia leu/euro va urca rapid la 4,55 unităţi

Cursul de schimb ignora de obicei politica românească, însă de această dată acapararea puterii de către USL este destul de serioasă pentru a pune presiune o perioadă mai lungă asupra cursului euro-leu, potrivit grupului bancar ING, care vede o apropiere rapidă de cotaţia 4,55 lei/euro. „Politica românească, de o agitaţie recunoscută, tinde să fie ignorată ca zgomot de fundal, dar de această dată acapararea puterii de către USL este destul de serioasă pentru a conduce la o slăbiciune cu durată mai lungă a cursului euro-leu “, se arata într-o notă de cercetare a ING. Guvernul a fost, din fericire, foarte atent să evite comparaţiile cu Ungaria şi divergentele avute de premierul Viktor Orban cu instituţiile internaţionale, scriu analiştii ING. Mai mult, ţinta de deficit bugetar pare să fi fost atinsă în prima jumătate a anului, în timp ce premierul Victor Ponta promite demiterea tuturor minstrilor care nu reuşesc să atingă obiectivele stabilite cu FMI. Accelerarea paşilor către suspendarea preşedintelui s-a transpus deja într-o presiune de depreciere asupra leului, notează analiştii băncii. „Estimarea noastră pe termen mediu, de 4,55 lei pe euro, devine realitate foarte rapid “, se arată în nota.

Ponta: Încerc să asigur un echilibru în economie!?

Guvernul va încerca să asigure un echilibru în economie într-o perioadă în care „zgomotul şi căldura politică “par să acopere lucrurile de substanţă, principală preocupare a Executivului nefiind bătălia politică, ci funcţionarea economiei, a afirmat, ieri, premierul Victor Ponta. „Chiar dacă zgomotul şi căldura politică par să acopere lucrurile de substanţă, eu nu mă aflu în Parlament. Preocuparea numărul unu a Guvernului nu este bătălia politică “, a spus Ponta oamenilor de afaceri. În discurs, Ponta a arătat că este un premier social-democrat care a înţeles că economia se află înaintea socialului şi că Guvernul va încerca să îmbunătăţească mediul de afaceri, astfel încât statul să nu mai fie „un duşman şi o piedică “în derularea proiectelor de investiţii. El a afirmat că este nevoie de management privat la nivelul companiilor de stat, deoarece managementul politic nu funcţionează aşa cum ar trebui, şi i-a asigurat pe oamenii de afaceri că Guvernul nu renunţa la intenţia de a reduce contribuţiile sociale pentru angajatori.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro