Joi, 25 aprilie 2024 - 10:56:12
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Economia Portugaliei dă semne de revenire


26 mai 2012

portugaliaCea mai grea perioadă de recesiune din Portugalia este posibil să se fi încheiat, ceea ce ar putea ajuta la revenirea veniturilor din taxe, a declarat vineri Adolfo Mesquita Nunes, de la Partidul de dreapta CDS-PP, care citează afirmaţiile inspectorilor FMI şi UE.
Dar oficialii Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional contactaţi de Reuters au refuzat să comenteze declaraţiile politicianului portughez, care s-a întâlnit joi cu reprezentanţii FMI şi UE.


Economia Portugaliei a avut o evoluţie peste aşteptări în primul trimestru din 2012, înregistrând un declin de doar 0,1%, comparativ cu precedentele trei luni, deşi tara încă este în recesiune, a anunţat recent Institutul Naţional de Statistică.
A fost cel mai mic declin trimestrial de când Portugalia a intrat în recesiune, la sfârşitul lui 2010. În ritm anual, Produsul Intern Brut al Portugaliei a înregistrat în perioada ianuarie - martie 2012 o scădere de 2,2%.
Dar Portugalia mai are de rezolvat numeroase probleme. Referindu-se la creşterea deficitului public în perioada ianuarie - aprilie 2012 la 3,06 miliarde de euro, de la 2,45 miliarde de euro în perioada similară din 2011, Mesquita Nunes a recunoscut că execuţia bugetară a fost "sub aşteptări, din cauza declinului veniturilor fiscale".


Pentru acest an Institutul Naţional de Statistică estimează un declin al economiei de 3%, din cauza măsurilor de austeritate adoptate pentru a îndeplini termenii acordului cu UE şi FMI, care au acordat anul trecut Lisabonei un pachet de asistenţă financiară de 78 miliarde de euro până în 2013.


OECD a avertizat că recesiunea din Portugalia ar putea dura mai mult decât se aşteaptă autorităţile de la Lisabona. Mulţi investitori se aşteaptă ca Portugalia, din cauza declinului economiei, să solicite încă un pachet de asistenţă financiară şi mai mult timp pentru achitarea împrumuturilor, înainte de a reveni pe pieţele de obligaţiuni.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro