Vineri, 19 aprilie 2024 - 2:50:28
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Experiment/O bancă a îngheţat conturile clienţilor


12 iunie 2012

InvestmentBankingProjectNetwork Investment Bank (Banca Network Italia – BNI) este în pragul colapsului şi vrea să simuleze cât timp sunt dispuşi clienţii săi să aştepte până când vor avea din nou acces la economiile lor (conturile fiindu-le blocate), anunţă presa italiană.

De mai bine de zece zile, practic, toate plăţile băncii au fost suspendate, conturile bancare şi ATM-urile au fost blocate, astfel încât nu poţi obţine niciun eurocent.

Din noiembrie 2011, instituţia e condusă de doi comisari speciali trimişi de banca centrală a Italiei (Bank of Italy): Giuseppe Bonsignore şi Raffaele Lener.

Un poliţist din Milano, client al băncii, spune că nu a reuşit să-şi plătească lucrările service la maşina sa din această cauză. El declară că are doar 20 EURO în buzunar, şi situaţia nu este deloc îmbucurătoare pentru că salariul îl primeşte în contul deschis la BNI.

Firma de brokeraj financiar Consultinvest Sim, cu sediul în Modena, a declarat deja că a preluat controlul activităţilor BNI şi încearcă să o salveze.

Totuşi, întârzie unda verde de la Banca Italiei pentru achiziţia BNI de către compania condusă de Maurizio Vitolo. Când va veni aceasta? Greu de spus.

Inconvenientele deponenţilor sunt multiple: ei nu pot retrage bani şi nici nu pot plăti. Trebuie spus totuşi că ponderea conturi de acest tip, cu ATM-uri şi plăţi directe, este destul de mică. 90% din conturile active ale BNI sunt conturi curente cu costuri zero, folosite pentru titluri de trezorerie, obligaţiuni, acţiuni, titluri prin care cash-ul e plasat sub formă de investiţie.

Spre deosebire de conturile bancare, sumele investite în titluri de valoare, acţiuni sau obligaţiuni nu sunt îngheţate şi sunt accesibile pentru clieţii băncii.

Rămân îngheţaţi banii din depozite. Clienţii se plâng pentru că nu au fost avertizaţi şi au descoperit noutate când au vrut să aibă acces la contul lor, în bancă, la ATM sau pe internet. Acţiunile sunt de asemenea protejate, în limita a 103.000 euro, prin intermediul unui fond de credit curent interbancar, care aparţine BNI.

Presa italiană anunţă că pentru clienţii conturilor de brokeraj (cele prin care deţin obligaţiuni, titluri de trezorerie sau acţiuni) accesul nu a fost blocat, iar aceştia pot să-şi transfere deţinerile către altă bancă.

Plăţile sunt suspendate pentru o lună de zile, dar legea prevede posibilitatea extinderii perioadei cu alte 60 de zile, după care este declanşată lichidarea.

Precedentul BER – Trei luni de aşteptare

Un exemplu faimos este ce s-a petrecut cu fosta Banco Emiliano Romagnolo (BER). În decembrie 2010, aproximativ 1.200 de conturi au fost îngheţate în contextul în care banca se confrunta cu falimentul. Intesa Sanpaolo a declarat la scurt timp că încearcă să preia BER.

Pentru a îmbunătăţi operaţiunile,totuşi, clienţii băncii bologneze a trebuit să aştepte trei luni, până în 7 martie 2011, pentru a avea acces la conturile lor.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro