Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 4:55:00
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


GDF Suez a abandonat Franţa şi Belgia


21 iunie 2012

gdfPolitica energetică europeană împinge pe cel mai mare distributor de energie şi gaze naturale să părăsească regiunea.

GDF Suez SA se confruntă cu plafoane guvernamentale asupra preţurilor în Franţa şi Belgia, cu pierderea unui proiect de energie eoliană în Franţa, în valoare de 1,8 miliarde de euro, pentru care s-a pregătit timp de cinci ani, precum şi cu închiderea a trei reactoare atomice în Belgia. Gerard Mestrallet, directorul executiv al GDF Suez a declarat că el nu mai vede loc de expansiune decât în economiile asiatice şi din america latină.

Acţiunile companiei cu sediul la Paris au pierdut 21% din valoarea lor în acest an, un declin care a şters nu mai puţin de 8 miliarde de euro din valoarea de piaţă a GDF şi care este de trei ori mai mare decât declinul  de 5,9% al indicelui european de referinţă al utilităţilor. Pe măsură ce Mestrallet îşi redirecţionează investiţiile în economiile emergente, Belgia, care a reprezentat 13% din veniturile fostului monopol francez pe anul trecut, ar putea deveni principala problemă.

„Belgia este, probabil, ţara europeană unde nivelul de reglementare este cel mai ostil”, a declarat Per Lekander, analist pe piaţa utilităţilor la UBS AG în cadrul unui interviu telefonic acordat Bloomberg. „GDF Suez a renunţat la Belgia şi la Franţa”, a adăugat acesta.

Guvernul de coaliţie al Belgiei, condus de Elio Di Rupo, se pregăteşte să înceapă închiderea reactoarelor GDF în următorii trei ani, au declarat parlamentarii belgieni. Guvernul a dublat, deja, taxa pe energie nucleară la 550 de milioane de euro pe an.

Frustrările GDF Suez, firmă care îşi are originile în compania care a construit Canalul Suez în anii 1850, sunt împărtăşite şi de alte companii de utilităţi, în special cele din ţările din sudul europei unde măsurile de austeritate afectează cel mai puternic economia şi forţează creşterea fiscalităţii. Acţiunile Iberdrola SA, cea mai mare companie de utilităţi din Spania, au scăzut cu 31% în acest an, în timp ce cele principalei companii energetice italiene, Enel SA, au scăzut cu 28%.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro