Joi, 18 aprilie 2024 - 2:06:25
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Guvernul anunţa primele măsuri economice


18 iulie 2012

economieFirmele mici ar urma să plătească TVA la încasarea facturii, nu la emiterea acesteia. Firmele care angajează şomeri sub 25 de ani sau peste 55 de ani nu vor plăti CAŞ timp de un an. Totodată, firmele cu datorii bugetare vor fi scutite de penalităţi dacă achita obligaţia principală şi dobânzi. Măsurile există deocamdată doar că intenţie, ele urmând să fie discutate cu reprezentanţii FMI.

Guvernul a informat FMI despre intenţia de a introduce achitarea TVA la momentul încasării facturii pentru firmele cu cifra de afaceri de maximum 500.000 euro, dacă plăţile sunt efectuate prin bancă, dată aplicării urmând să fie stabilită după discuţiile oficiale, a declarat premierul Victor Ponta. Conform acestui sistem, firmă care emite factura va achita TVA doar la momentul încasării sumei din respectiva plată, dar şi firma care primeşte factura nu va mai putea deduce TVA decât la momentul plăţii, au explicat surse oficiale. Ponta a mai precizat că TVA va fi eligibil pentru decontare în cazul proiectelor finanţate din fonduri UE şi ca plafonul de deductibilitate va creşte de la 20% la 50% în cazul investiţiilor în domeniul cercetarii-dezvoltarii.

Scutiri la CAS

Firmele care angajează şomeri cu vârsta mai mică de 25 ani sau persoane de peste 55 ani nu vor plăti pentru aceştia, pentru o perioadă de un an, contribuţii de asigurări sociale, dacă persoane astfel angajate vor fi menţinute încă un an după expirarea facilitaţii, a declarat premierul Victor Ponta.

Patronii firmelor care vor angaja şomeri cu vârsta mai mică de 25 ani sau persoane de peste 55 ani nu vor mai plăti contribuţii la bugetele de sănătate, pensii şi şomaj. Angajatul va achita contribuţiile aferente, facilitatea fiind valabilă doar pentru angajator. „Facilitatea va fi aplicată pentru toţi întreprinzătorii care angajează aceste persoane pe termen de un an, cu condiţia menţinerii ca angajat pe încă un an suplimentar de către firmă", a spus Ponta. Angajatul va achita contribuţiile aferente, facilitatea fiind valabilă doar pentru angajator.

Scutiri de penalităţi

Firmele cu datorii bugetare vor fi scutite de la plata penalităţilor aferente dacă achita obligaţia principală şi dobânzile în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2012, a anunţat premierul Victor Ponta. „O măsură avută în vedere de Guvern este scutirea de la plata penalităţilor pentru debitorii statului pentru obligaţiile de plată achitate în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2012", a spus Ponta. El a precizat că măsură este destinată firmelor cu dificultăţi financiare temporare. Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Liviu Voinea a precizat că în evidenţele statului erau înregistrate la sfârşitul lunii iunie un număr de 300.000 firme cu datorii bugetare şi că din calculele ministerului rezultă că aplicarea unei astfel de facilităţi ar majora veniturile la buget cu 5%.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro