Vineri, 29 martie 2024 - 4:38:02
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


INS confirmă creşterea economică de 0,8% la semestru


7 septembrie 2012

crestere_economicaINS a confirmat joi estimările "semnal" privind creşterea economică, de 0,5% în al doilea trimestru faţă de primele trei luni şi 0,8% la semestru, astfel că PIB a ajuns la jumătatea anului la 248,592 miliarde lei, susţinut de creşterile din construcţii şi activităţi profesionale şi de servicii.

"Creşterea (de 0,8%, n.r.) a fost determinată, în mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate şi, în consecinţă, a valorii adăugate brute din activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (A3,2%), construcţii (A3,1%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii (A2,7%) şi informaţii şi comunicaţii (A1,7%) ", se arăta într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Consumul final total s-a majorat cu 0,7% în semestrul I 2012, comparativ cu perioadă corespunzătoare din anul precedent, în special pe seama creşterii, cu 1,1%, a cheltuielii pentru consumul final a gospodăriilor populaţiei.

Formarea brută de capital fix a înregistrat o creştere semnificativă, cu 14,1 puncte procentuale.

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul al doilea a fost de 139,124 miliarde lei preţuri curente, în creştere în termeni reali cu 1,2% faţă de trimestrul ÎI 2011.

Ramură "Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport" a înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate (6,1%), urmată de construcţii (5,2%) şi de activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii (3,8%). Creşteri uşoare ale volumului de activitate s-au mai înregistrat în activităţile de informaţii şi comunicaţii (1,9%), tranzacţii imobiliare (1,3%) şi industrie (0,5%).

Reduceri ale volumului de activitate s-au înregistrat în administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public; învăţământ; sănătate şi asistenta socială (1,9%), agricultură, silvicultura şi pescuit (1,6%), intermedieri financiare şi asigurări (0,9%) şi comerţ cu amănuntul şi ridicată; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (0,2%).

Ca o consecinţă a evoluţiei pozitive înregistrate pe ansamblul economiei, s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o creştere cu 3,8%.

Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul ÎI 2012 cererea internă a crescut cu 0,9 procente, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2011, în special ca urmare a creşterii semnificative a formării brute de capital fix, cu 15,2%. Consumul final total s-a majorat cu 1,1%, în special ca urmare a creşterii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei (A1,6%). Cheltuiala pentru consumul final al administraţiilor publice s-a redus cu 1%.

Un efect uşor pozitiv asupra PIB l-a avut evoluţia exportului net ca urmare a creşterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri şi servicii (0,7%) comparativ cu cea a volumului importurilor (0,2%).

Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul ÎI 2012 a fost de 150,266 miliarde lei preţuri curente, în creştere în termeni reali cu 0,5% faţă de trimestrul I 2012.

Datele anunţate joi de INS reprezintă varianta provizorie a indicatorilor, care confirmă estimările "semnal" anunţate la 14 august.

Creşterea din aprilie-iunie vine după două trimestre consecutive de scădere, iar pentru că economia să iasă din recesiune tehnică este nevoie de o evoluţie pozitivă şi pentru iulie-septembrie.

Prin rectificarea bugetară din august, PIB a fost stabilit în termeni nominali la 607 miliarde lei, după majorarea ratei inflaţiei de la 3% la 3,5%, a creşterii cursului mediu de schimb de la 4,21 la 4,45 leu/euro şi a revizuirii PIB din anii 2010 şi 2011.

La mijlocul lunii august, şeful misiunii FMI în România a anunţat că instituţia financiară a revizuit semnificativ prognoza de creştere economică a României pentru acest an, de la 1,5% la 0,9%. Guvernul prognozează un avans al PIB de 1,2% în acest an, în scădere de la 1,5%, proiecţia iniţială.

Anul trecut Produsul Intern Brut a crescut cu 2,5%, susţinut în principal de evoluţia din agricultură, cu un plus de 11,3%, şi industrie, domeniu care a înregistrat un avans de 5%.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro