Vineri, 29 martie 2024 - 3:10:51
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Nokia se mută în Asia/ În "Oraşul Nokia" bate vântul


9 aprilie 2012

nokia-saloRomânia nu este singură victimă a declinului Nokia. Salo, "oraşul Nokia" din Finlanda, este pe cale să dispară, compania mutându-se în Asia.
Salo, oraşul din sudul Finlandei, a devenit cunoscut mai degrabă sub numele de "oraşul Nokia", producătorul de telefoane mobile concentrându-şi aici operaţiunile încă din anii '80, relatează Businessinsider.com. Localitatea a prosperat pentru o lungă perioadă, până în anul 2010, când compania a început să aibă probleme. Acum risca să devină un oraş părăsit.


Salo, împreună cu alte oraşe finlandeze dependente de Nokia, se confruntă cu un viitor nesigur pe măsură ce producătorul îşi mută procesele de fabricaţie în Asia.


Lovit de competiţia acerbă din partea Apple, Samsung Electronics şi alte companii care produc telefoane ce rulează Android de la Google, Nokia a fost nevoită să-şi taie cheltuielile, ceea ce a afectat mai ales operaţiunile din Europa.
Printre cei care au avut de suferit se numără şi romanii, Nokia închizându-şi în toamna anului trecut fabrica de la Jucu, Cluj. Aceasta nu a fost singură unitate pe care compania a pus lacătul, Ungaria şi Germania numărându-se, de asemenea, printre victimele crizei din corporaţia finlandeză. Acum este rândul fabricilor din ţară natală.


Aproximativ 1.000 de locuri de muncă din cele 3.500 pe care compania le-a asigurat în Salo vor fi desfiinţate anul acesta. Cel mai mare centru tehnologic al producătorului a devenit deja un oraş părăsit, prăfuit şi plin de magazine pe care s-a pus lacătul.
Compania a început ca producător de hârtie în anii 1890, după care s-a extins în domeniul obiectelor din cauciuc, cablurilor şi a televizoarelor, înainte de a intra în Salo, în 1983. Nokia s-a aliat un un producător local de radio şi televizoare, ceea ce a dus la fondarea Nokia Mobile Phones, în 1989. Doi ani mai târziu, compania producea primul său telefon mobil.
Condusă cu o mână de fier de CEO-ul Jorma Ollila, Nokia a devenit cel mai mare producător de telefoane mobile în 1998, când a depăşit vânzările Motorola. De asemenea, Nokia a devenit cea mai mare companie din Finlanda, în 2007 plătind o sumă record de 1,2 miliarde de euro sub formă de taxe la stat.


După ce, în 2008, deţinea 40% din vânzările totale de telefoane mobile, popularitatea companiei a început să scadă din cauza concurenţei majore exercitată de producătorii din SUA.
Nokia este în continuare unul dintre principalii angajaori din Finlanda, în cadrul companiei lucrând 12.000 de persoane, o cincime din toat forţa de lucru globală a corporaţiei. Cu toate acestea, povestea de succes a Nokia în Finlanda pare că se apropie de sfârşit, producătorul fiind decis să se mute cu totul în Asia.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro