Vineri, 19 aprilie 2024 - 2:33:17
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


OMV a făcut profit uriaş scumpind carburanţii


11 august 2012

omv2În contextul în care cererea de carburanţi a scăzut cu 3%, benzina şi motorina au atins preţuri uriaşe, iar Petrom a anunţat un profit de două miliarde de lei pe primele şase luni ale anului.

În contextul în care cererea de carburanţi a scăzut cu 3%, benzina şi motorina au atins preţuri uriaşe, iar Petrom a anunţat un profit de două miliarde de lei pe primele şase luni ale anului. Benzina OMV se vinde la preţul record de 6,72 lei pe litru, iar de luna trecută şi motorina a depăşit pragul psihologic de şase lei pe litru.

Profit de două miliarde de lei, în şase luni

Petrom a realizat un profit de două miliarde de lei, în primele şase luni ale anului, cu 16% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit raportului financiar transmis de companie către Bursa de Valori Bucureşti. În trimestrul al doilea, profitul operaţional a fost de 643 de milioane de lei, cu 29% mai mic decât în trimestrul al doilea din 2011, mai informează compania. Directorul executiv al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a explicat în raportul transmis Bursei cum s-a ajuns la profitul pe primul semestru în creştere cu 16% faţă de anul trecut, respectiv cum s-au diminuat rezultatele financiare în trimestrul al doilea al anului în curs: „În prima jumătate a anului 2012 am înregistrat o performanţă financiară îmbunătăţită comparativ cu perioada similară din 2011, datorită preţului marginal mai mare la ţiţei şi cursului de schimb valutar favorabil. Performanţa operaţională din trimestrul al doilea 2012 a fost afectată de producţia mai redusă de hidrocarburi ca urmare a declinului unor zăcăminte-cheie din România şi de oprirea, timp de şase săptămâni, a rafinăriei Petrobrazi pentru a moderniza unitatea de distilare atmosferică şi în vid a ţiţeiului “.

Vânzările scad

Totodată, compania spune că volumul vânzărilor a scăzut cu 3% în primul semestru, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011. Cele mai mari scăderi ale cererii au fost pe primele trei luni ale anului, din cauza zăpezii şi gerului, apoi au crescut în următoarele trei luni. „Volumul total al vânzărilor din marketing a scăzut cu 3% faţă de prima jumătate a anului trecut. Volumul total al vânzărilor cu amănuntul a fost cu 3% sub nivelul din primele şase luni din 2011, în special ca efect al condiţiilor dificile de iarnă din primele două luni şi din cauza unei cereri mai reduse, în contextul preţului ridicat al ţiţeiului “, se arată în raportul înaintat Bursei. Vânzările grupului austriac OMV au urcat în primul semestru cu 27%, de la 16 miliarde de euro la circa 20 de miliarde de euro, iar potrivit Mediafax, care citează tot raportul financiar al OMV Petrom dat publicităţii ieri, „profitul net ajustat pentru factori excepţionali, atribuibil acţionarilor a avansat cu 61%, de la 516 milioane de euro la 834 de milioane de euro “.

Profituri mari pe seama românilor

Profiturile „benzinarilor “sunt susţinute de creşterea repetată a preţului carburanţilor. În ultimul an, tarifele la combustibili au urcat cu circa 20%. Numai luna trecută, OMV a mărit preţurile de trei ori. Pe 31 iulie a avut loc ultima scumpire, cu nouă bani pe litru. În prezent, preţurile la pompă sunt exorbitante. Cea mai scumpă benzină a ajuns la pompă 6,72 lei pe litru. Şi ceilalţi comercianţi scumpesc periodic benzina şi motorina, invocând fie creşterea preţului petrolului pe plan internaţional, fie devalorizarea leului în raport cu dolarul. Şi Rompetrol anunţă majorări de preţuri la carburanţi aproape din două în două săptămâni. Ieri a fost ultima scumpire anunţată de această companie. De asemenea, Lukoil a crescut preţurile periodic anul acesta.

Motorina, mai scumpă decât benzina

În anii anteriori, motorina se comercializa la preţuri sub cele ale benzinei. În prezent, situaţia este invers. Dacă benzina MaxxMotion 95 a ajuns să se vândă cu 6,08 lei pe litru, motorina a depăşit pragul de 6 lei, ajungând la 6,12 lei pe litru. Altfel spus, deţinătorii de autoturisme cu motoare diesel plătesc acum mai mult pentru carburant decât cei cu maşini pe benzină. Conducătorii auto sunt frustraţi de repetatele scumpiri ale carburanţilor pe piaţa românească, indiferent de la ce companie alimentează. Dar nu au ce face.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro