Vineri, 19 aprilie 2024 - 2:41:39
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Patru companii, interesate de privatizarea Oltchim Râmnicu Vâlcea


19 aprilie 2012

oltchimCompaniile TISE (Rusia), PCC SE (Germania), Pegamont Ploieşti şi Aisa Învest din Cluj au depus oferte neangajante pentru participarea la privatizarea combinatului chimic Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT).


În aproximativ două săptămâni va fi elaborat caietul de sarcini, în care va fi inclus şi preţul de pornire a licitaţiei. Această etapă va fi urmată de o perioadă de 30 de zile în care companiile vor putea depune ofertele angajante.
Producătorul rus de energie electrică TISE (Tehnolgies Investments Services Energy), cu capital majoritar de stat, a fost înfiinţat la Moscova în 2003, având ca acţionari companiile Tehnopromexport, Zarubejneft şi Zarubejneftegaz, ultima subsidiara a Gazprom.
Firma Aisa Învest este controlată indirect de omul de afaceri Ştefan Vuza şi administrează grupul de firme Serviciile Comerciale Romane (SCR). Din grupul SCR fac parte firmele Chimcomplex Borzesti, Somes Dej, Iaritex, Uzuc Ploieşti, Nova Textile Bumbac Piteşti, Sinterom Cluj-Napoca, Caromet Caransebeş, Contactoare Buzău şi Inav Bucureşti.

Firma de constructii-montaj Pegamont este controlată în proporţie de 70% de o persoană fizică din Ploieşti, Mircea Apostolescu. Firma a derulat lucrări pentru companii precum Petrom, Transgaz, Conpet, Petromservice sau Rominserv.
Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Oltchim, cu 54% din acţiuni, arăta într-un comunicat  că privatizarea combinatului va fi una combinată, respectiv negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, urmată de licitaţie cu oferta în plic.

În acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,31% din titluri), fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, prin intermediul Nachbar Services (14,02%), persoane fizice (11%) şi juridice (1,8%).
Începând din 2007, Oltchim a înregistrat anual pierderi, care au cumulat 763 milioane lei, şi a încheiat anul trecut cu un rezultat negativ de 270 milioane lei, cu 20,9% peste nivelul din 2010. Datoriile totale ale companiei se ridică la 2,5 miliarde lei, în principal către Electrică, bănci şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS.
La începutul lunii martie, Comisia Europeană a aprobat conversia în acţiuni a datoriei Oltchim faţă de AVAS, care se ridică la aproximativ 135 milioane euro, în urma operaţiunii autoritatea urmând să devină acţionarul majoritar al combinatului chimic.
Cumpărătorul Oltchim va trebui însă să îşi asume şi o serie de investiţii de mediu şi retehnologizare, necesarul estimat pentru 2013-2014 fiind de 682,6 milioane euro, la platformele Râmnicu Vâlcea şi Bradu (308,3 milioane euro) şi la rafinăria Arpechim (374,2 milioane euro). Odată cu achiziţionarea Arpechim, rafinărie deţinută de OMV Petrom, investitorul ar putea fi însă obligat să preia şi obligaţii de mediu ale OMV Petrom, care încă nu sunt cuantificate. Arpechim este principalul furnizor de materii prime al Oltchim


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro