Vineri, 29 martie 2024 - 7:47:33
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Piaţa materialelor de construcţii e în continuă scădere


27 iulie 2012


constructiiCei mai afectaţi sunt producătorii şi comercianţii de elemente de structură – cărămidă, BCA, oţel. Construcţiile noi sunt „floare rară”! Imobiliarele au primit cea mai puternică lovitură de la criza din 2008, atât de puternică, încât de patru ani sunt tot în declin. Şi cum prăpădului nu i-a scăpat nicio verigă a ciclului de producţie printre cei afectaţi se numără şi cei care activează pe piaţa materialelor de construcţii.

Tăierile de activitate „au ajuns la os”, potrivit directorului Arhinstal.

„Comparativ cu anul 2008, piaţa materialelor de construcţie a scăzut cu cel puţin 50 de perocente. Nu pot să spun dacă o să mai scădem, cert este că suntem foarte jos. Ascensiunea se bazează pe construcţiile noi, iar numărul acestora este foarte scăzut, atât în cazul celor particulare, cât şi a celor publice. Sectorul public ar fi trebuit să vină şi să compenseze nivelul scăzut al puterii de cumpărare a privatului. Este o gamă foarte largă de lucrări care s-ar fi putut executa”, spune Ramon Moldovan, directorul firmei Arhinstal, specializată în producerea de oţel beton fasonat.

Din 2008 fiecare an a fost mai prost decât celălalt

„Piaţa materialelor de construcţii este în scădere din 2008. Nevoia de construcţii nu a dispărut, însă situaţia de acum câţiva ani nu se va mai repeta”, declară Dan Ţiblea, director Simsons, reţea de magazine prin care se comercializează materiale de construcţii pentru finisaje interioare şi exterioare.
Confirmarea o primim şi de la Ioan Baciu, administrator Popas Rapid, lanţ de comercializare a produselor utilizate pentru construcţii şi amenajări interioare. Creşterea economică pare a fi ocolit domeniul. „Şi faţă de anul trecut am înregistrat scădere. De vină este lipsa investiţiilor”, spune Baciu.

Fabrica de cărămidă de la Gherla are 0 activitate

Dacă unii au fost mai norocoşi, criza materializându-se doar într-o reducere a activităţii, în ceea ce priveşte fabrica de cărămidă de la Gherla, lovitura a dus la încetarea activităţii. „Anul acesta nu am lucrat nici măcar o zi. Populaţia scade, iar necesarul de locuinţe este din ce în ce mai scăzut. Pe lângă lipsa de comenzi am întâmpinat probleme şi cu circuitul banilor. Avem clienţi care au datorii vechi şi de 3,4 ani”, mărturiseşte Ioan Bodea, directorul fabricii de cărămidă de la Gherla.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro