Vineri, 19 aprilie 2024 - 12:25:42
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Producţia de miere, redusă la jumătate


30 august 2012

miereProducţia de miere din acest an se va reduce la jumătate faţă de anul trecut din cauza secetei, iar cantitatea se va situa între 10.000 şi 12.000 de tone, a declarat pentru Agerpres preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACAR), Ioan Fetea. „La ora actuală producţia de miere este sub 40%-45% din cantitatea obţinută anul trecut, seceta afectând puternic culturile de rapiţă, floarea soarelui şi salcâm.

Pentru acest an estimăm o producţie de 10.000 de tone de miere, cel mult 12.000, în condiţiile în care anul trecut ne-am apropiat de 20.000 de tone. Deşi am avut mari speranţe în primăvară condiţiile climaterice din vară au uscat culturile “, a spus Fetea. Acesta a precizat că mierea de rapiţă obţinută anul acesta este la doar 10% din producţia anului trecut, cea de salcâm la 20-35%, iar mierea de floarea soarelui, între 50 şi 60%. Producţia de miere din tei a fost ceva mai bună, între 60 şi 70% din cantitatea anului trecut.

Mierea va fi mai scumpă

Diminuarea producţiei de miere, dar şi lipsa resurselor financiare pentru pregătirea stupilor în iarnă va aduce şi o creştere a preţului mierii pe piaţa internă, deşi mai mult de jumătate din producţie merge anual la export. Preşedintele ACAR a declarat că apicultorii sunt nemulţumiţi de faptul că Ministerul Agriculturii nu a aprobat plata în avans a sumelor prevăzute prin Programul Naţional Apicol (PNA), în condiţiile în care aceştia nu mai au resurse financiare pentru a pregăti rezerva de iarnă a albinelor. „Apicultorii nu au cerut bani în plus, ci doar un avans din fondurile existente prin PNA, şi care vor fi plătite abia din 16 octombrie. Avem nevoie de aceşti bani pentru că trebuie să achiziţionăm suplimentele bioenergetice pentru iarnă pentru a putea avea familii puternice şi pentru a nu risca o pierdere masivă a familiilor de albine în primăvară. Vom mai face încă o solicitare la MADR să ne ajute financiar, într-un fel sau altul “, a adăugat şeful ACAR.

Locul patru în Europa la producţia de miere

Apicultorii beneficiază în acest an de fonduri comunitare şi naţionale de circa 6 milioane de euro pentru cinci măsuri de susţinere incluse în Programul Naţional Apicol (PNA), sumele solicitate de apicultori fiind însă de 3-4 ori mai mari decât fondurile disponibile, respectiv de 25 de milioane de euro. Prin PNA sunt alocate în perioada 2011-2013 aproape 29 de milioane de euro, programul fiind susţinut 50% din fonduri europene şi 50% din bugetul naţional. Institutul Naţional de Statistică a anunţat o producţie de 25.800 tone de miere în 2011, dar apicultorii consideră că aceste cifre nu sunt reale pentru că România nu a produs niciodată mai mult de 22.000 de tone de miere. În prezent, România ocupă locul şapte în Europa cu cele aproape 1,25 -1,3 milioane de familii de albine şi locul patru cu o producţie medie de miere de 20.000 de tone anual.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro