Vineri, 29 martie 2024 - 4:03:30
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Românii din Spania nu vor mai plăti nicio cotizaţie


13 februarie 2012

spaniaMinisterul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a anunţat că muncitorii români din Spania, care îngrijesc vîrstnici la domiciliu, nu mai plătesc, începînd din acest an, cotizaţii către statul spaniol,fapt care va ajuta cîteva sute de mii de cetăţeni români care lucrează în acest domeniu al serviciilor din Spania. Guvernul de la Madrid a decis ca cetăţenii români care sînt îngrijitori/infirmieri la domiciliu, nu mai sînt obligaţi să plătească nicio cotizaţie către stat, aceasta revenindu-le de acum încolo angajatorilor. Se speră ca prin această măsură cît mai mulţi dintre cei care lucrează la negru în aceste activităţi, să fie trecuţi în rîndul celor pentru care se plătesc cotizaţii la sistemul de servicii sociale.

Pînă la începutul acestui an legislaţia spaniolă era confuză, neexistînd o reglementare clară privind obligativitatea angajatorilor de a plăti în totalitate cotizaţiile, în cele mai multe din cazurile de români angajaţi ca îngrijitori aceştia fiind obligaţi să-şi plătească cotizaţiile către stat. Acum, de la 1 ianuarie, baza de cotizare va fi determinată prin 15 trepte de cotizare, prima treaptă de salarizare fiind de pînă la 74,83 euro/lună; ultima treaptă fiind de peste 700,11 euro/lună. De acum încolo, angajatorii care plătesc un salariu de pînă la 74,83 euro/lunar, vor plăti o cotizaţie de aproximativ 15,88 euro/lunar, iar cei care plătesc un salariu de peste 700,11 euro/lună, vor plăti o cotizaţie de aproximativ 131,68 euro/lunar.

Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Securitate Socială din Spania, un număr de 16.760 de cetăţeni români lucrau oficial în gospodării spaniole, dintr-un total de 272.489 de români care cotizează la sistemul de securitate socială din Spania, existînd, însă, bănuieli că numărul acestora este mult mai mare, de cîteva sute de mii care îngrijesc persoane în vîrstă în întreaga Spanie, românii fiind preferaţi pentru aceste actiităţi cetăţenilor de alte naţionalităţi.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro