Joi, 28 martie 2024 - 12:37:14
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Sicilia ar putea intra în faliment


20 iulie 2012

siciliaDatoriile regiunii se ridică la peste 5 miliarde de euro.

Premierul Italiei, Mario Monti, s-a declarat „foarte îngrijorat" că autorităţile regionale din Sicilia se îndreaptă spre faliment şi a cerut guvernatorului, investigat pentru legături cu Mafia, să-şi confirme intenţia de a demisiona până la sfârşitul lunii. Precedentul guvernator al Siciliei se afla în închisoare cu o sentinţă de şapte ani pentru ajutarea şi favorizarea Mafiei. Datoria autorităţilor regionale din Sicilia se ridică la 5,3 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut, potrivit Bloomberg. Mafia, care controlează sudul Italiei, este cea mai mare afacere privată din ţară, cu venituri anuale de 140 de miliarde de euro. Potrivit unui studiu publicat la începutul anului şi citat de cotidianul The Telegraph, lichidităţile Mafiei ar atinge 65 de miliarde de dolari.

Profitul anual obţinut de Mafie este estimat la circa 100 de miliarde de euro, echivalentul a 7% din PIB al Italiei. Sicilia se număra printre cei 23 de emitenţi italieni cu rating mai mic decât cel al ţării retrogradaţi luni de agenţia Moody's. Scăderea calificativelor a urmat retrogradării ţării spaptamana trecută şi a amplificat posibilitatea unor falimente în lanţ la nivel local dacă guvernul central nu intervine. Monti a indicat, fără să dea detalii, că Roma va lua măsuri pentru a ajuta Sicilia să-şi plătească datoriile, declarând că guvernul „va folosi cele mai eficiente şi indicate instrumente", potrivit Financial Times.

Datoria autorităţilor locale din Italia reprezintă doar 5,7% din totalul de 1.960 miliarde de euro al întregii ţări, însă regiunile şi oraşele se află sub presiune considerabilă, ca urmare a deciziei guvernului de a reduce subvenţiile pentru a echilibra bugetul central. Sicilia este de foarte mult timp considerată una dintre cele mai slab administrate regiuni din Italia, sectorul public asigurând cea mai mare parte a economiei şi locurilor de muncă. Regiunea este numită şi „Grecia Italiei". Situaţia financiară precară a Siciliei a fost exacerbată de criză politică, dar şi de statutul special, de regiune autonomă, care ar putea complica o intervenţie a autorităţilor de la Roma. Guvernatorul Raffaele Lombardo a declarat că va demisiona până la 31 iulie, înaintea alegerilor din octombrie, indiferent dacă va fi trimis sau nu în instanţă ca urmare a unei investigaţii privind asocierea cu Mafia.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro