Vineri, 29 martie 2024 - 11:06:01
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Zece motive pentru care zona euro nu se va destrăma


14 mai 2012

euro-coinÎn contextul discuţiilor despre inevitabilitatea situaţiei în care Grecia va părăsi zona euro, subiectul destrămării uniunii monetare. Păreri pro şi contra vin din toate colţurile lumii, care mai de care mai argumentate.


Iată zece motive pentru care Business Insider crede că monedă unică nu va dispărea sau că Grecia nu va părăsi zona euro, dar şi care ar fi potenţialele efecte ale unor astfel de măsuri.

1. Uniunea moneatara e culminarea a doua trenduri - integrarea Europei de vest după 1950 şi eforturile Germaniei de a păstra cele mai mari afaceri din Europa în Germania. Elita, pentru că acesta e un proiect al elitei, nu are o strategie alternativă.


2. Pentru că nu există un plan B, nu există niciun mecanism pentru excluderea Greciei sau a oricărui alt membru. Conform sondajelor, grecii vor să rămână în zona euro.


3.Dacă Grecia ar părăsi zona euro, situaţia lor ar fi mult mai rea. Aproape trei sferturi din datoria ţării este acum în mâinile FMI, BCE şi a Mecanismului de Salvare. Această datorie este în euro. În timp ce ei ar putea să intre în incapacitate de plată, acest lucru ar fi fără precedent şi nu e sigur ce fel de ajutor ar mai primi.
Economia ar intra într-o recesiune adâncă, iar presiunea preţurilor ar creşte fără precedent. Rata şomajului ar creşte şi mai mult, în februarie cifra anunţată fiind de 21,7%, de două ori mai mult decât media europeană. Pensiile, care au fost deja înjumătăţite, ar urma să fie tăiate din nou.
Reintroducerea drahmei ar putea fi refuzată de comercianţi şi de populaţie, şi astfel ar rezulta o economie care încă foloseşte euro. Grecia nu are capacitatea industrială pentru a-şi mări exporturile chiar dacă drahma ar fi acceptată. Turismul anual în Grecia reprezintă 20% din {PIB), iar turiştii ar putea fi alungaţi de problemele sociale şi de haosul din ţară.


4. Grecia este un simptom al problemelor Europei, nu este cauza. Ieşirea Greciei din zona euro nu ar rezolva criza datoriilor suverane. De fapt, situaţia este unică. Doar acolo criza vine în urma unor datorii prea mari. În Irlanda, spre exemplu, lucrurile s-au întâmplat invers, criza provocând datorii. Sfârşitul bulei imobiliare a cauzat o criză bancară. La insistenţele Uniunii Europene, Irlanda a naţionalizat bancă. Astfel, datoria sectorului privat, a devenit publică.


5. Uniunea monetară este o expresie instituţională a comunităţii europene. Aceste naţiuni au trăit împreună dinainte că Uniunea Europeană să se nască. Seamănă cu o familie, chiar dacă e disfuncţională. Nu au putut să îşi aleagă vecinii, iar istoria lor se întrepătrunde. Există o mare dorinţă pentru pace şi prosperitate.


6. Mario Draghi, preşedintele BCE şi Olli Rehn, comisar european, susţin un pact bazat pe creştere economică şi investiţii, încă dinaintea alegerilor din weekendul trecut. Discuţiile politice s-au schimbat. Oficialii germani au observat acest lucru şi au încercat să răspundă. Austeritatea era doar prima fază, investiţiile şi creşterea economică sunt cea de-a doua. Dezbaterea din acest moment este legată de conţinutul unui pact care prevede atât creştere, cât şi investiţii.


7. Una din sursele crizei din Europa este că Franţa pare că a abandonat rolul tradiţional de a "verifica" ce face Germania. Criză a demonstrat că Franţa şi Germania nu sunt egale. Ce a ajutat la funcţionarea Europei a fost susţinerea Franţei pentru debitori şi a Germaniei pentru creditori.


8. Moneda euro, care în ciuda faptului că a depăşit pragul de 1,30 dolari/euro, este în continuare supraapreciată. Rezistenţa monedei poate fi explicată prin repatrierea bunurilor europene din straintate, achiziţia de bunuri europene de către investitori (Carlos Slim, cel mai bogat om din lume, a cumpărat o companie olandeză de telecom), pesimismul legat de SUA, inclusiv previziunile pentru următoarele trimestre şi diversificarea rezervelor.


9. Chiar dacă printr-un miracol, criza europeană s-ar încheia mâine, nu ne putem întoarce la situaţia de dinainte. Date fiind cifrele demografice şi potenţialul scăzut de creştere economică, tot ce s-ar putea face e gestionarea situaţiei în care am rămâne după criză. Pentru mai mult de 25 de ani, mai multe mărfuri au trecut Paficul decât Atlanticul.
Lumea copiilor şi nepoţilor noştrii nu se va mai învârti în jurul Europei.


10. Un euro mai slab ar ajuta majoritatea ţărilor din zona euro, mai puţin Germania. Un Euro cu o valoare cu 10% mai mică, ar stimula pieţele fără intervenţia BCE.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro