Vineri, 19 aprilie 2024 - 7:18:57
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Fortăreaţa SF din munţii Bulgariei


19 mai 2015

Monumentul Buzludzha aduce cu nava Enterprise din Star Trek. Doar că impunătoarea clădire nu urma să se desprindă de pe munţii bulgarilor şi să exploreze noi galaxii, ci să-i preaslăvească pe liderii comunişti ai anilor `80. Acolo urma să aibă loc manifestări cu mii şi mii de oameni. Potrivit Business Insider, acum monumental este părăsit pe vârful muntelui încă de la căderea comunismului, în 1989 – 1990.

Construcţia a fost terminată în 1981, iar acum mai multe guverne se chinuiesc să reabiliteze construcţia de vreme ce ruina a devenit deja un punct de atracţie în rândul turiştilor. Doar că suma necesară se ridică la 20 de milioane de dolari, mult prea mult faţă de ce şi-ar permite guvernul.

Clădirea se află chiar pe vârful Buzludzha, de unde îi vine şi numele, se află la 200 de kilometri distanţă de Sofia şi drumul este unul anevoios, cu drumuri nepavate. Asta era şi ideea, să se ajungă foarte greu la această clădire ce ar fi fost un loc de întâlniri de taină ale liderilor comunişti ai vremii. Locul avea o valoare simbolică – pe acelaşi vârf muntos, prin 1800, aici s-ar fi întâlnit cei care au organizat primul partid socialist din Bulgaria.

Este o zonă aspră, cu temperaturi care ajung la minus 30 de grade. A fost construit din bani de la stat şi donaţii de către ingineri civili şi armată. Clădirea are la bază şi o statuie cu două făclii şi o curte imensă unde ar fi trebuit să organizeze manifestaţii publice.

Pe clădire sunt scrise mesaje socialiste, cum ar fi: „În picioare, iubiţi camarazi, în picioare, sclavi ai muncii! Subjugaţi şi umiliţi, acum e vremea să luptăm împotriva duşmanului! Fără milă să nimicim vechiul sistem!”


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro