Joi, 18 aprilie 2024 - 8:25:17
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cetatea dobrogeana Enisala


31 ianuarie 2016

Cetatea Enisala a fost construita cu scop militar, defensiv si de supraveghere de la inaltime a drumurilor de pe uscat si mai ales de pe apa, intr-o perioada in care gurile Cernet si Dunavat nu erau inca blocate, iar actualul lac Razim era inca golf al Marii Negre. Cetatea a fost ridicata de puterea imperiala bizantina si de cea comerciala genoveza la sfarsitul secolului al XIII-lea si la inceputul secolului al XIV-lea, secol in care a avut rol militar, politic si administrativ si mai putin economic, facand parte din lanţul de colonii genoveze care cuprindea oraşele Chilia şi Likostomion din Delta Dunării, Cetatea Albă de la gurile Nistrului, Caffa şi Balaclava din sudul Crimeei.

În timpul lui Mircea cel Bătrân cetatea a trecut în stăpânirea Ţării Româneşti, fiind inclusa in sistemul defensiv. La lsfârşitul domniei acestuia, in anul 1417 este cucerita de Imperiul Otoman. Ca si la Isaccea si Giurgiu, turcii instaleaza in Enisala o garnizoana militara.

Ulterior, datorită înaintării stăpânirii turceşti dincolo de gurile Dunării până la Cetatea Albă şi Chilia şi a formării cordoanelor de nisip ce separă lacul Razim de Marea Neagră, cetatea a fost abandonată deoarece nu mai corespundea intereselor strategice şi economice otomane.

Cetatea s-a ruinat in urmatoarele veacuri, insa abandonarea ei de catre turci a facut ca in timpul razboaielor ruso-otomane Enisala sa fie singura care a scapat fara a fi demolata.

Generalii armatei ruse au ordonat acum aproape 200 de ani distrugerea tuturor cetatilor medievale din nordul Dobrogei unde functionau garnizoanele Imperiului Otoman. Una singura a scapat – Heracleea, nemaifiind activa la acea vreme.

Asa se face ca in prezent, Enisala a ramas singura cetate medievala din Dobrogea.

Sursa: www.cetateaenisala.ro


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 17 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro