Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 12:23:57
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Mormânt vechi de peste 5.000 de ani, cu rămăşiţele a patru oameni, descoperit în judeţul Prahova


7 noiembrie 2016

Un mormânt vechi de aproximativ cinci mii de ani, în care erau înhumate patru persoane şi în care au fost găsite mai multe bijuterii şi un vas datând din perioada culturii Coţofeni, a fost descoperit pe un câmp din apropierea drumului naţional (DN) 72 Ploieşti – Târgovişte, unde specialiştii au intervenit pentru descărcarea de sarcină arheologică a unui teren pe care se va ridica o construcţie.

Arheologii de la Muzeul de Istorie Prahova au descoperit, pe un teren din apropierea localităţii Ariceştii Rahtivani, un mormânt vechi de aproximativ 5.100 de ani, în care au fost găsite mai multe obiecte de interes pentru specialişti, au declarat reprezentanţi ai muzeului.

Astfel, în urma săpăturilor făcute în zona de nord a DN 72 pentru descărcarea de sarcină arheologică a unui teren pe care se va ridica o construcţie, arheologii au găsit un tumul sub forma unei gropi comune în care au fost înhumate patru persoane, despre care specialiştii presupun că au fost înmormântate succesiv. În mormânt au mai fost găsite găsite bijuterii din cupru şi perle de scoică, un pandantiv din os decorat cu incizii, precum şi un vas întreg datând din perioaca culturii Coţofeni.

Descoperirea vasului atestă, susţin specialiştii, legătura dintre Muntenia şi Transilvania, în condiţiile în care cultura Coţofeni este specifică Transilvaniei.

În ultimii ani, în diverse zone din judeţul Prahova au fost descoperite mai multe morminte a căror vechime este de aproximativ cinci milenii.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro